Els agents de la policia islàmica de la regió de Kano, situada al nord de Nigèria, han destruït més de 3,8 milions d'ampolles de cervesa. A la zona més propera a la frontera amb Níger la majoria de la població és musulmana i les autoritats no permeten la venda i el consum d'alcohol.

Des de fa uns mesos la presència de la policia religiosa, anomenada també hisbah, al nord del país s'ha intensificat i han augmentat considerablement les mesures de repressió contra l'alcohol i altres drogues. Cal recordar que aquesta regió es regeix per la llei islàmica.

L'acte multitudinari de la policia islàmica

La policia va arribar al llogarret de Tudun Kalebawa amb diverses tones d'ampolles de cervesa, concretament portaven 3.873.163 unitats. Totes elles havien estat confiscades durant els últims mesos en diversos punts del país. De fet, en la majoria del territori nigerià, la seva venda i consum no està prohibit, ja que la major part de la població al sud del país és cristiana i, per tant, no apliquen la llei islàmica com en el nord.

Van amuntegar les ampolles i les seves caixes amb algunes de topadores fins a apilar-les. Mentre ho feien les persones que viuen al llogarret cridaven "Allahu Akbar" (Allah és el més gran). Després, els agents de la policia islàmica van calar foc a la runa que va estar cremant durant tota la nit.

Mentre les ampolles de cervesa es cremaven Haruna Ibn Sina, el cap de la policia islàmica, va parlar sobre les seves idees reafirmant-les davant de la població de Tudun Kalebawa i recordant-los algunes de les bases d'aquest autoritari reglament: "Kano és un estat on la llei islàmica s'aplica i la venda, el consum i la possessió de substàncies alcohòliques estan prohibits", va dir Ibn Sina.

També va aprofitar per excusar l'activitat que ell i els seus homes estaven realitzant, va deixar clar que els empara la llei en aquest tipus d'accions: "Els carregaments de cervesa van ser destruïts després d'obtenir una ordre judicial", va comentar el cap de la hisbah.

Per què es permet aquest tipus d'accions?

Des que la democràcia es va instaurar a Nigèria el 1999 han crescut grups radicals islàmics al nord de país. De fet, Kano forma part d'un dels nou estats del nord que es regeixen per la llei islàmica. El país viu una democràcia tensa després d'haver estat governat durant 15 anys pel dictador Sani Abacha.

La llei islàmica contempla diversos punts que semblen anacrònics. Entre ells destaquen els càstigs físics, un exemple d'això és la penalització per la venda i el consum d'alcohol, el que s'atreveixi a saltar-se aquest reglament serà castigat amb 80 fuetades.

Una de les polèmiques més mediàtiques va tenir lloc al nord del país quan el 2002 la policia islàmica va acusar Amina Lawal, una mare soltera que va ser acusada d'adulteri. El tribunal de la Shaira la va condemnar a ser lapidada per tenir un fill fora del matrimoni. Les pressions de la resta del país i diverses ONG van servir per anul·lar la seva condemna i salvar la seva vida.

Malgrat que en aquesta ocasió es va imposar el sentit comú hi ha hagut diversos enfrontaments entre ambdós bàndols i moltes persones han perdut la vida a Nigèria des del final de la dictadura per temes relacionats amb la religió. De fet, el 2001 en l'estat de Kano van perdre la vida més de 100 persones en els aldarulls provocats per la implementació de la llei islàmica al nord del país.