És molt freqüent que a uns quants països, entre ells el nostre, moltes persones decideixin acompanyar el dinar amb una copa de vi o de cervesa. La frase: 'una copa de vi al dia és molt bona' l'hem escoltat tots durant molts anys, però. És això veritat?

Molts mitjans de comunicació han publicat centenars d'articles en els quals parlen sobre els beneficis de prendre una copa de vi al dia. Comenten que prevé malalties cardíaques i l'artrosi, també diuen que és positiu per al colesterol, ajuda a perdre pes i fins i tot que redueix l'envelliment.

Aquest pensament s'ha posat en dubte després d'un estudi d'una universitat britànica. Sembla que el consum habitual de vi i la cervesa pot portar conseqüències molt negatives a llarg termini.

L'estudi del King's College

El departament d'investigació del King's College de Londres ha realitzat un estudi en què han participat unes 15.000 persones, totes elles majors de 50 anys. Se'ls va fer un seguiment de dos anys per valorar les conseqüències a llarg termini.

Els resultats van ser clars. Beure quatre pintes o quatre copes de vi a la setmana és summament perjudicial per a la salut. De fet les seves conseqüències no són únicament físiques. El consum elevat i continuat d'alcohol duplica les possibilitats de patir problemes de memòria a curt termini.

Vi / Pixabay

Ampolles de vi / Pixabay

No afecta únicament a la memòria, les persones que beuen gairebé diàriament poden tenir problemes amb la consciència espacial. Aquests problemes són propis de la demència pel que es desaconsella consumir alcohol diàriament.

L'estudi del King's College ha estat publicat a la prestigiosa revista científica 'Aging and Mental Health' que porta editant-se des de 1997. S'especialitza en la salut mental i els processos d'envelliment.

L'investigador principal

Tony Rao, el doctor en psiquiatria, que està al capdavant de l'estudi va fer diverses declaracions interessants sobre els resultats. Creu que aquesta investigació pot marcar un abans i un després: "Porto una carrera de més de 20 anys dedicada a la investigació sobre l'alcohol i les persones grans. Crec que aquest és, sens dubte, l'estudi més innovador sobre la relació entre la beguda i el risc de demència", va dir.

També va comentar que acaba amb el mite que l'alcohol és positiu en la seva justa mesurada: "És possible que es desencadeni una situació de risc real fins i tot si beu dues unitats d'alcohol, l'equivalent a una pinta de cervesa o un vas petit de vi, quatre vegades per setmana. Es tracta d'un descobriment realment sorprenent i acaba amb el mite que l'alcohol, d'alguna manera, és bo per al cervell", va comentar.

Finalment, va recomanar a les persones fer-se diverses proves psíquiques per assegurar-se que no hi ha cap problema. Si es tracta a temps es poden corregir moltes malalties i reduir el deteriorament considerablement.