Quan faltava menys d'una hora per l'inici de la segona entrega del toc de queda, les platges de Barcelona estaven plenes de gent. La majoria eren joves turistes. La majoria, de països europeus, sobretot França i Alemanya, i que sabien perfectament que a la una de la nit entrava en vigor un nou confinament domiciliari a Catalunya, a Barcelona i a gairebé 200 municipis més.

La lliçó estava interioritzada, la majoria havien estat alertats als mateixos hotels. A la una de la matinada calia ser altre cop a les habitacions com una mesura d'urgència decretada pel Govern de Catalunya per mirar de frenar la propagació del coronavirus. Però de la lletra a la pràctica no sempre s'hi va en línia recta.

La platja de Barcelona era una festa

Just a la una de la matinada, quan hauria d'haver entrat en vigor el nou confinament -que s'allarga fins a les sis del matí i que estarà en vigor com a mínim fins al 23 de juliol, la setmana que ve- la platja de Barcelona era una festa. Centenars de persones seguien instal·lats a la sorra de la Barceloneta, gots en mà, en grups de més de deu persones i sense gairebé cap mascareta.

 

Al vídeo es pot veure perfectament l'ambient que hi havia a la una, ja amb el toc de queda en marxa. Un dels pocs joves que parlava català que estava en els grups que se saltaven el confinament, assegurava davant de càmera que "estava vacunat" i que per això ja no portava mascareta tot i no mantenir les distàncies de seguretat per evitar la propagació del coronavirus, cada cop més desbocat sobretot a Catalunya i a la capital, Barcelona.

A la una, desallotjat el Born i la platja de Barcelona

El passeig del Born de Barcelona també mostrava un aspecte semblant. A la una en punt, de manera coordinada, i tal com tenien previst, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana l'han desallotjat, sense incidents.

I ha calgut fer el mateix a les platges de la zona de la Barceloneta. Els comandaments de la policia de la ciutat i dels Mossos d'Esquadra sabien que els turistes no marxarien pel seu propi peu i han hagut de forçar-ho, tot i que sense incidents rellevants.

Furgonetes de la Unitat de Reforç i Emergències i Proximitat (UREP) han començat a pentinar la platja sentit Llobregat fent moure els turistes cap a la plaça del Mar i procurant que no entressin a la zona de les cases de la Barceloneta, on els veïns estan en peu de guerra per molèsties que han de suportar gairebé cada nit d'estiu pels incívics que fan soroll i orinen per les cantonades. La Brimo dels Mossos esperava els desallotjats a la plaça per fer-los pujar per Joan de Borbó i evitar tenir-los escampats pel tram final, a tocar de l'Hotel W.

noche toque queda003

Agents de la Guàrdia Urbana desallotjant la platja de la Barceloneta / Carlos Marzá

Els agents de l'UREP i de la Brimo han hagut d'explicar en gairebé tots els idiomes del món que a la una començava el toc de queda i que calia anar cap a l'hotel. La majoria ho sabia, però havien provat sort a la Barcelona fora de control.

Han provat de seguir la festa

Un grup d'unes 300 persones han seguit la festa durant mitja hora més al tram del passeig de Joan de Borbó que toca al Museu d'Història i el port esportiu.

Quan ha aparegut un cotxe de la Guàrdia Urbana, el ramat ha seguit direcció ciutat, a poc a poc, anar-se escampant. El punt més calent ha estat el de la Barceloneta, segons han explicat fonts de la policia de la ciutat.

 

L'ambient festiu més enllà de la una de la matinada que s'ha viscut a la zona de la costa no s'ha repetit en altres indrets en aquesta primera nit del toc de queda 2.0. A Gràcia, per exemple, tranquil·litat absoluta a la majoria de les places.