Aquest divendres l'Ajuntament de Barcelona ha celebrat la Junta Local de Seguretat, una reunió de coordinació tècnica entre els diversos operadors de seguretat que treballen a la capital de Catalunya per analitzar les dades de la seguretat a Barcelona.

Hi ha participat el conseller Joan Ignasi Elena, responsable d'Interior, i el regidor responsable de seguretat, Albert Batlle, a més dels comandaments de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i els altres cossos policials que operen a Barcelona. Aquestes reunions serveixen, sobretot, per publicar dades sobre la inseguretat.

L'engany de les dades: la caiguda del turisme fa caure els robatoris

Les dades oficials de la reunió d'avui asseguren que la ciutat ha registrat durant el primer semestre de l'any 2021 una reducció del 44,4% dels fets delictius en comparació amb el mateix període de l'any 2019 -quan encara hi havia turistes. Una reducció que podria semblar una bona notícia, però s'ha de tenir en compte que aquest inici de 2021 el turisme encara no s'ha recuperat i per tant, amb menys persones i menys turistes al carrer és normal que els fets delictius hagin baixat.

Cadena Or Barcelona

Lladres de cadenes d'or al centre del Raval, a Barcelona / ElCaso.cat

Una dada que ajuda a entendre que les dades de Barcelona, tot i la baixada, no són bones és que només un 4% dels fets delictius són contra turistes, fet que evidencia clarament que aquest grup, qui altres anys era qui era víctima de més fets delictius a la ciutat, gairebé era inexistent pels carrers de Barcelona els primers mesos de 2021.

Amb més turisme caldrà veure què passarà amb les dades

Caldrà veure si durant aquest estiu, quan es comencen a veure més turistes, hi ha un increment o es manté aquesta rebaixa del 44% de fets. Les dades dels últims dies fan preveure un resultat molt més negatiu que el que avui ha presentat el regidor de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. Robatoris de cadenes d'or en cinc segons, turistes agredits a cops de pal per robar dues maletes o un jove amb la mandíbula rebentada a cops de martell per robar-li al centre de Barcelona són només alguns dels casos que s'han registrat els darrers dies a la capital de Catalunya.

Durant el primer semestre d'aquest any s'han registrat 63.163 fets delictius, s'han fet 8.670 detencions i s'han investigat 18.793 persones. La resolució de fets ha augmentat en un 6,2%, passant de 21.8% a 28.1%, segons les dades fredes i tractades per les autoritats, que s'ha fet públiques durant aquesta junta local de seguretat.

Cent lladres actius a Barcelona tenen 4.500 antecedents

La lluita contra la multireincidència que opera a la ciutat per detectar aquelles persones que reiteradament cometen robatoris violents i furts es continua potenciant a través del Pla d'Acció Tremall, asseguren des de l'Ajuntament i des dels Mossos d'Esquadra. Es fan operatius conjunts amb Guàrdia Urbana i també agents de la Policia Nacional detectar lladres reincidents i aplicar la Llei d'Estrangeria. Durant aquest primer semestre, s'han detectat 134 delinqüents amb una intensa càrrega delinqüencial, dels quals se n'han detingut 111 amb 4.475 antecedents.

Dels multireincidents més actius destaca un lladre amb 50 antecedents policials, que ha estat detingut 19 vegades en aquest primer semestre de l'any. Li segueix un altre que ha estat detingut 15 vegades i que acumula 49 antecedents i un altre amb 13 detencions i 22 antecedents, segons les dades facilitades pels Mossos d'Esquadra. Oficialment no transcendit la nacionalitat dels detinguts.

Més de 50 persones hospitalitzades per agressions en robatoris a Barcelona

L'efecte que la pandèmia ha tingut sobre la seguretat a Catalunya i, en particular a Barcelona, ha comportat que la majoria de víctimes de robatoris violents siguin persones que viuen, transiten o treballen a la ciutat. Aquest 2021, fruit de l'impacte de la crisi sanitària, només un 4% de les víctimes eren turistes -una xifra molt baixa, comparat amb el complicat estiu de 2019.

Tiroteo Barcelona / Guillem Ramos

Tiroteig a l'avinguda de Gaudí: un home va disparar contra un grup assegut en una terrassa / GRS

D'altra banda, un 12% eren menors d'edat i un 9% persones d'edat avançada. Un total de 53 persones, sobre els 3.816 fets registrats, van requerir assistència hospitalària i 618 van patir lesions lleus en ser assaltats a la via pública de Barcelona.