Les vacances són un moment ideal per desconnectar de la rutina i viure noves experiències amb què oblidar-nos del nostre frenètic dia a dia. Normalment, quan ens anem de vacances acostumem a compartir més fotos i vídeos en els nostres perfils de les xarxes socials, ja sigui per ensenyar una bonica posta de sol, mostrar un paisatge que treu l'alè o presumir d'una bona paella. No obstant això, aquesta innocent pràctica, que la majoria de les persones fan pel simple fet de mantenir al dia els seus éssers estimats, pot resultar molt perillosa per a tu, alhora que molt beneficiosa per als lladres. Per aquesta raó, recollim els principals consells de la Policia Nacional perquè puguis fer 'postureig' de les teves vacances de forma segura.

Per què és perillós compartir fotografies i vídeos de les vacances a les xarxes socials?

Fer 'postureig', o el que és el mateix, compartir fotografies o vídeos de les vacances, siguin en territori nacional o a l'estranger, és una pràctica que pot jugar en contra dels usuaris de les xarxes socials, especialment d'aquells que tenen els seus perfils en obert. La raó per la qual es titlla de perillosa o imprudent és perquè difondre el contingut de les vacances pot suposar una de les pistes més importants que es pot donar als delinqüents, ja que sabran que la teva casa està buida. Alhora, també suposa un risc en el mateix destí de vacances, perquè en compartir les ubicacions en temps real de l'hotel o els llocs que es visiten els lladres de la zona també estan atents i controlen els teus moviments.

1. Desactivar la funció GPS dels dispositius mòbils

La primera recomanació que donen els experts de la Policia Nacional consisteix a desactivar la funció GPS dels nostres dispositius mòbils, especialment d'aplicacions com la càmera, i configurar l'smartphone perquè determinades aplicacions, com les de navegació (Google Maps, Mapes o de similars) o les plataformes socials no puguin accedir a la nostra ubicació en directe. D'aquesta manera, evites compartir la teva ubicació en temps real o que aquesta sigui compartida a través d'altres aplicacions, i que persones totalment desconegudes sàpiguen per on et mous.

2. Comprovar la configuració de privacitat dels perfils de les xarxes socials

Una altra recomanació molt important a tenir en compte és la de comprovar la configuració de la privacitat que tenen els diferents perfils de les xarxes socials. En el cas dels perfils oberts, el més òptim, segons els experts, és configurar-los de manera que siguin privats, almenys, durant el període vacacional. Una vegada canviats els ajustaments de privacitat, és crucial que només s'acceptin com a seguidors aquelles persones que coneixem en la vida real.

3. Comprovar quines plataformes socials estan sincronitzades entre si

Sovint, el fet de tenir diversos perfils de xarxes socials fa que aquests estiguin sincronitzats entre si, de manera que, per exemple, en compartir una foto a Instagram, aquesta es comparteix automàticament en una altra plataforma, com en Twitter; si la publicació va acompanyada d'una etiqueta o d'una ubicació, aquesta també es compartirà. Per això, és aconsellable revisar quines plataformes estan sincronitzades, i modificar l'esmentada configuració.

4. No publicar dades personals, informació de contacte o els bitllets d'avió

Els experts recomanen eliminar les dades personals que s'hagin compartit a les xarxes socials, com la direcció o el telèfon mòbil. En aquest sentit, també aconsellen no publicar fotos de les pantalles a l'aeroport, els bitllets o el passaport (o qualsevol document d'identificació similar).

5. Publicar el contingut (o 'postureig') de les vacances quan hagin acabat

L'últim consell que donen els experts per evitar ser víctimes d'un robatori durant les vacances és esperar-se que aquestes finalitzin per compartir tot el contingut. És obvi que durant els viatges les persones volen compartir instantànies i moments anecdòtics amb els seus seguidors a les xarxes socials, però la millor opció és esperar-se a tornar a casa per publicar el 'postureig'.

Els experts també recomanen compartir aquests consells, així com els riscos d'exposar-se a les xarxes socials, amb els menors de la casa que tinguin xarxes socials, per conscienciar-los així en la importància de mantenir certa informació privada i evitar així riscos innecessaris.