Els Mossos d'Esquadra estan en alerta. El passat 5 de gener va ser deixat en llibertat un home de nacionalitat espanyola, Roberto M. J., que després d'estar quinze anys a la presó ha complert la condemna i ja pot sortir al carrer. Tot i que ha estat reclòs durant anys, tots els informes asseguren que l'home té "un risc alt de reincidència delictiva violenta". L'home, que va sortir de la presó el proppassat 5 de gener, va ser condemnat per diversos delictes d'agressió sexual a nois menors d'edat a la ciutat de Lleida.

Ja a la presó, va ser condemnat per intentar matar un altre pres quan el va atacar amb una fulla d'afaitar al coll en una baralla. Els Mossos tenen informació, del testimoni de l'home quan va sortir de la presó, que la seva intenció era instal·lar-se de nou a Lleida tot i que no descartava també instal·lar-se a Barcelona. Pels seus antecedents i per la seva violència, els Mossos han difós la fotografia a totes les patrulles policials i s'ha demanat que si és identificat, que s'alerta a les unitats d'investigació de Lleida, per fer-ne seguiment.

Sense “llibertat vigilada”

Roberto M. J. ha quedat en llibertat després de complir la condemna i en el moment que va ser condemnat no existia la “llibertat vigilada”, un tipus de seguiment que el jutge dicta ara en persones per aquest tipus de delicte, que permet, si la persona acaba la seva condemna i les juntes de tractament dels centres penitenciaris creuen que no s’ha rehabilitat, poder-lo vigilar de manera legal. 

En el cas d’aquest home, que no va ser condemnat a aquesta “llibertat vigilada”, no queda més remei que alertar a les patrulles i fer una vigilància no emparada per la llei.

Un currículum perillós i violent

Segons consta als antecedents de l’home que va quedar en llibertat la nit de Reis, va ser condemnat per agressions sexuals a joves menors d’edat i també per una temptativa d’homicidi, per haver intentat matar un company de mòdul a la presó, atacant-lo amb una fulla d’afaitar. El dictamen de la junta de tractament és clar. Els tècnics que avaluen els presos durant la seva estada a la presó asseguren que l'home té  "un risc alt de reincidència delictiva violenta", un fet que el converteix en molt perillós, tenint en compte que les seves víctimes, abans d'entrar a presó, eren nens menors d'edat.