Els agents de la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra han detingut a Oliana (Alt Urgell) i a Solsona (Solsonès) dues persones acusades de 17 delictes d’estafa. Els arrestats, un jove de 28 anys i un noi menor d’edat, es feien passar pels treballadors d’una entitat bancària per fer-se amb les dades privades dels clients i, així, poder extreure diners dels seus comptes. En total, es van fer amb un botí de 2.950 euros.
Les investigacions van començar el passat mes de gener, després que els agents de la comissaria de la Seu d’Urgell detectessin una sèrie d’estafes bancàries que seguien el mateix patró. Durant les perquisicions, la policia va comprovar que el lladre, o lladres, comptava amb coneixements informàtics i que operava des d’Oliana. Segons les dades obtingudes, el sospitós havia estafat diverses víctimes no només de Lleida, sinó també de Barcelona, el Maresme i, fins i tot, de Madrid, Andalusia, les Illes Balears i el País Valencià.
El mètode del ‘smishing’
L’estafador sempre feia servir el mateix modus operandi. Primer, trucava a les víctimes fent-se passar per un treballador de les seves entitats bancàries. En guanyar-se la seva confiança, els hi demanava dades privades com el DNI o un codi d’accés al compte bancari. Un cop en possessió de la clau, es dirigia a un caixer automàtic, normalment a Oliana o a Organyà (Alt Urgell) i, seleccionant l’opció d’accedir sense targeta de crèdit, introduïa la contrasenya i treia diferents quantitats de diners en efectiu.
En total s'han comptabilitzat 17 extraccions d'entre 50 i 400 euros cada vegada, sumant un total de 2.950 euros robats. Finalment, el passat dijous 16 de febrer es va detenir dues persones, però la investigació continua oberta, ja que no es descarten més arrestos. El menor d'edat va quedar en llibertat amb càrrecs i l'obligatorietat de presentar-se davant la Fiscalia de Menors, mentre que l'altre jove va quedar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona.
Com evitar ser víctimes d’estafa
Des dels Mossos d'Esquadra recomanen, principalment, no obrir missatges d'SMS o e-mails de números de telèfon i persones desconegudes. En aquests casos és millor eliminar els missatges immediatament i, sobretot, no s'han de contestar. Per altra banda, també alerten contra accedir a enllaços i descarregar fitxers adjunts, encara que les hagi reenviat un conegut.
Recorden també que cap empresa, bancària o d’altre tipus, sol·licita dades privades per missatge o trucada. En cas de dubte, és sempre més recomanable cerciorar-se de la veracitat de la petició, contactant directament amb l’empresa que demana aquestes dades. Finalment, cal evitar emplenar formularis que demanin informació confidencial, com dades personals o bancàries.