El veí del poble asturià de Soto de Rey que dilluns de la setmana passada va decapitar el pare, va jugar a futbol amb el seu cap i després el va llençar contra els cotxes que passaven per una rotonda de la carretera N-630 va patir un brot psicòtic, segons han conclòs els metges de la unitat de psiquiatria de l'Hospital Universitario Central de Asturias (HUCA), on continua ingressat, tot i que està previst el seu trasllat a la presó d'Astúries. 

Segons els experts, aquest brot podria estar vinculat a alguna mena de trastorn mental com l'esquizofrènia, però han assegurat que la majoria d'aquests atacs són molt difícils de detectar. "Els pacients que els pateixen tenen poca consciència d'allò que els està passant, i per això no demanen ajuda. Tenen al·lucinacions, deliris i, en moltes ocasions, se senten perseguits  o amenaçats, però ho atribueixen tot a la resta, generalment a la gent més propera", ha explicat el psiquiatre Julio Bobes al diari La Nueva España

Està pendent de rebre l'alta per ingressar a la presó 

Molt probablement rebrà l'alta mèdica al llarg d'aquest dimarts i ingressarà immediatament a presó fins al judici. Així i tot, tenint en compte el seu diagnòstic, no es descarta que en un futur pugui ser traslladat a algun centre penitenciari especialitzat en interns amb alguna malaltia mental, com el de Fontcalent, a Alacant o el de Sevilla II. Els brots psicòtics greus, com en aquest cas, poden donar-se només un cop o repetir-se en diverses ocasions al llarg de la vida fins a derivar en una psicosi crònica. 

Depenent del diagnòstic final i de la resolució del jutge, l'acusat podria fins i tot eludir la presó si la defensa aconsegueix que el magistrat dictamini a favor d'un eximent complet, que és l'absència total de responsabilitat penal, si es pot demostrar que va actuar sense ser conscient del que feia. 

Absència total de penediment 

Ara per ara, però, no sembla que sigui aquest el cas. Durant la darrera setmana que ha passat ingressat a l'ala de psiquiatria de l'hospital, diversos metges i especialistes li han fet preguntes i han parlat amb ell sobre els fets. Quan les autoritats judicials li van prendre declaració, l'home va arribar a dir que "hauria d'haver-ho fet molt abans", sense mostrar cap signe d'estar penedit per haver matat el pare a sang freda. 

El passat 8 d'abril al vespre, l'home va aparèixer enmig d'una rotonda, cobert de sang i amb el cap del seu pare a les mans. Segons els testimonis del macabre incident, va posar-se a jugar a futbol amb el cap seccionat mentre entonava el Cara al Sol i reia amb desenfrè. Abans que arribessin les patrulles de la Guàrdia Civil per a detenir-lo, va tenir temps a llençar el cap contra els cotxes i atacar alguns dels conductors amb una destral, la mateixa arma que va fer servir, presumptament, per tallar-li el cap al seu progenitor moments abans.