Els pares de Kira López, la jove de 15 anys que va suïcidar-se després de presumptament patir assetjament escolar, no es rendeixen. Tot i que aquest dimarts es coneixia que l'Audiència de Barcelona havia confirmat el tancament penalment després de desestimar el recurs presentat per l'advocada dels progenitors, Carla Vall, han assegurat que prendran "noves accions legals" per via civil amb testimonis i informes. Els magistrats van rebutjar que la noia patís bullying i que aquest hauria estat el motiu per treure's la vida, atès que no han observat indicis que vinculin els companys o l'escola Jesús Maria i Josep del Pare Manyanet de Sant Andreu, a Barcelona, amb el suposat bullying que experimentava quan era alumna del centre.

Tancament de la investigació a l'Audiència de Barcelona

La mare de la jove, Maria José López, ha explicat que es senten "alleujats" que hagi finalitzat la part per la via penal, perquè, segons ha assegurat, sabien que no tenia recorregut. "El que realment s'ha arxivat és la investigació pel delicte de inducció al suïcidi en no poder establir-se una relació directa entre els episodis d'assetjament escolar i un altre tipus de violències que va patir Kira", ha sentenciat en declaracions a Europa Press. Tanmateix, ha recordat que "no s'ha descartat l'assetjament escolar, al contrari, s'ha confirmat que hi ha testimonis i, a més, es reprèn al col·legi per la seva inacció avalada pel Síndic de Greuges".

És a dir, la lluita continua ara en l'àmbit civil, un cop s'ha desestimat el recurs i imputat a cap persona determinada per assetjament escolar que propiciés el suïcidi de Kira López. De fet, el tribunal ha recordat a la interlocutòria de la sentència feta pública aquest dimarts que "no es pot vincular aquest episodi (d'assetjament) amb el suïcidi, almenys des del punt de vista penal" i afegeix que "tampoc no hi ha indicis que patís un assetjament en el moment del suïcidi o immediatament anterior al mateix. Així es desprèn de la investigació judicial i policial, però també la efectuada a nivell educatiu".

Tot això és, en part, el que va denunciar el pare de la Kira, José Manuel, en diverses ocasions perquè el bullying sigui tractat com un delicte. "Vull que es tracti com un delicte, com ja es fa a França", va assegurar el passat 3 de novembre al Congrés dels Diputats on va portar 230.000 firmes amb motiu del Dia Internacional Contra l'Assetjament Escolar. "El bullying no és un delicte greu, però la meva filla està morta per això", va sentenciar.

La mort de Kira López i l'assetjament escolar

Kira López va morir el 19 de maig del 2021 poc després de les vuit del matí amb 15 anys. Va saltar des del vuitè pis de l'edifici on vivia amb els seus pares. Diversos efectius del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) van arribar després de rebre l'avís o van intentar reanimar-la, sense èxit. Aquest suïcidi va esdevenir una vinculació pràcticament directa amb l'assetjament escolar després de trobar uns correus electrònics, tal com va avançar ElCaso.cat, que la noia hauria rebut a la seva safata d'entrada de la plataforma digital que l'escola, el centre Jesús Maria i Josep del Pare Manyanet de Sant Andreu de Barcelona, utilitzava per a la comunicació entre els alumnes i els docents. 

Imatge de l'exterior de l'escola Jesís, Maria i Josep del Pare Manyanet de Sant Andreu, a Barcelona / ElCaso.cat
Imatge de l'exterior de l'escola Jesús, Maria i Josep del Pare Manyanet de Sant Andreu, a Barcelona / ElCaso.cat

Els Mossos d'Esquadra van començar a investigar perquè en revisar la bústia de la nena van trobar un mail amb un assumpte que deia "muerte" i el cos del missatge es podia llegir "muere". Va ser enviat el 28 de maig del 2021, pocs dies després que la noia es suïcidés. A més, la família va mostrar-se dolguda en un primer moment amb l'escola per no haver comunicat la mort i "només ens van esborrar de totes les aplicacions de l'escola" i després van reunir-se amb els companys de la nena per, segons els pares, "intentar fer veure que la nostra filla tenia problemes a casa".

Poc després va aparèixer el portàtil amb 40 gigues de pornografia infantil d'un capellà de la parròquia adscrita al col·legi. Un informàtic va ser qui va donar la veu d'alarma els Mossos d'Esquadra i, precisament per aquesta col·laboració, va rebre pressions de la direcció del centre del Pare Manyanet i va acabar de baixa per ansietat. Tot aquest històric és el que ara reivindiquen els pares i per la qual cosa no es rendeixen tot i el tancament del cas per l'Audiència de Barcelona. Ara prendran "noves accions legals" per via civil amb testimonis i informes per poder arribar fins al fons de la mort de la seva filla Kira López.