No hi ha res més dur que perdre un fill. El 19 de maig un pare i una mare van perdre la seva filla per un suïcidi a Barcelona. Era la K., una noia de 15 anys, que aquell dia, quan va sortir de casa per anar a l'escola, va decidir posar punt final a la seva vida. Va saltar des del vuitè pis i tot i els esforços dels seus pares i del SEM per reanimar-la res es va poder fer per salvar la vida de la nena.

Les primeres investigacions que van fer els Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Sant Andreu van concloure que la mort de la noia havia sigut un suïcidi. Ella era alumna de l'escola Jesús Maria i Josep, del Pare Manyanet, del barri de Sant Andreu de Barcelona. Un correu rebut a la bústia de la nena a l'escola ha fet reobrir el cas als Mossos d'Esquadra i investigar-lo.

La primera investigació, un suïcidi i "prou"

Res feia pensar que una altra persona podria estar implicada en la caiguda de la menor d'edat. Però els pares no veien clar què havia passat i què havia portat la nena a fer una cosa així.

Les indagacions que van fer els dos progenitors van descobrir uns detalls que han obligat als Mossos d'Esquadra a tornar a obrir el cas. Ara mateix, segons han explicat a ElCaso.cat fonts policials, els agents estan reconstruint la vida de la nena i recollint tota la informació possible per esbrinar què va passar. Quan tinguin tota la informació l'entregaran al jutge i a la Fiscalia de Menors, que seran els encarregats d'ordenar noves accions.

El dia abans

El 18 de maig, el dia abans, quan la nena va parlar amb els seus pares, i segons han explicat els dos progenitors a ElCaso.cat, van notar que estava estranya, si bé quan van parlar amb ella només els  va dir que estava "cansada". "No vam saber veure res més", assegura la mare. Res els va fer pensar que seria el darrer dia d'estar amb ella.

Tot i estar cansada, els pares asseguren que la nena era feliç, que la família estava contenta, que ella mateixa havia planificat l'estiu —s'havia comprat banyadors i tenia hora per fer-se les ungles tal com marca la moda—, les notes eren excel·lents i no havien baixat els darrers mesos, tot i el confinament i que l'havien canviat de classe i l'havien separat de la seva amiga. Però alguna cosa, asseguren, li va passar.

El dia 19 va sortir de casa, com sempre. En comptes de baixar per l'escala, va agafar l'ascensor. La seva mare sempre mirava que sortís per la porta. Però no ho va fer.

Segons sembla, la K. va pujar amb l'ascensor fins a l'última planta i allà va posar punt final a la seva vida. Tenia escrit un missatge que va enviar per WhatsApp a la seva mare, per a ella i el seu pare. Era una carta de comiat. El text la mare l'ha llegit 100 cops i encara hi ha coses que no quadren. "És un text molt fred, la meva filla mai escrivia així", assegura en una conversa amb ElCaso.cat la mare.

Un mail sospitós al correu de l'escola: "muerte" i "muérete"

No només el missatge de WhatsApp a la mare no quadrava. Els pares van accedir al mòbil de la nena i van trobar un correu electrònic que havia rebut i que s'havia enviat, segons ells, després de la mort de la menor d'edat. En el correu, enviat des d'un compte Gmail al servidor intern de l'escola, l'assumpte deia "muerte" i en el cos es podia llegir "muere". Va ser enviat el 28 de maig, dies després de la mort de la nena, tal com ha pogut saber ElCaso.cat.

ELCASO Mail 001

Imatge del correu que els pares van trobar a la bústia de l'escola de la nena / ElCaso.cat

El correu va ser enviat des del correu yomitu911@gmail.com i el va rebre la nena al seu correu del servidor de l'escola, un correu acabat en @santandreu.manyanet.org i que els pares asseguren que només coneixen els alumnes i els professors del centre. El correu, que ja està en mans dels Mossos d'Esquadra, pot ser clau per saber què va passar.

Tot i que només hi ha a la safata d'entrada aquest correu, els pares sospiten que si la nena era víctima de ciberassetjament per aquesta via, ella mateixa, sense dir-ho a ningú, n'hauria esborrat d'altres.

ELCASO Mail 002

El perfil des d'on es va enviar el correu a la nena, i que investiguen els Mossos / ElCaso.cat

Els Mossos d'Esquadra estan fent les investigacions inicials per saber qui va enviar el correu i si pot tenir alguna relació amb la mort de la nena. Fonts de la policia catalana també han confirmat que és molt complicat poder esbrinar qui i des d'on va enviar el correu, si bé saben que per saber el correu de la nena s'havia de ser del seu entorn més proper —classe o escola—, tenint en compte que no era una xarxa social oberta, com Instagram o Facebook.

Els pares esperen que les investigacions dels Mossos puguin aclarir les circumstàncies de la desgràcia que els ha tocat viure.

La no resposta de l'escola als pares

Paral·lelament a la investigació que estan fent els Mossos d'Esquadra i a la denúncia presentada al Síndic, els pares estan convençuts que l'escola Jesús Maria i Josep, vinculada al Pare Manyanet, no va activar els protocols per assetjament i tampoc van controlar els servidors interns, un fet que va portar la nena a aquest tràgic final.

Però la família també està dolguda per com va actuar la direcció de l'escola després dels fets. En un primer moment no van comunicar la mort, "només ens van esborrar de totes les aplicacions de l'escola", i després van reunir-se amb els companys de la nena per, segons els pares, "intentar fer veure que la nostra filla tenia problemes a casa".

Estan molt emprenyats també per com l'escola va tractar la seva filla en dos episodis més d'assetjament que va patir la nena altres anys, que van voler amagar "per mantenir el suposat bon nom de l'escola". Esperen que amb totes les informacions que puguin aconseguir els Mossos també s'esbrinin responsabilitats al mateix centre.

Una escola amb antecedents

Aquest centre, conegut com el Manyanet de Sant Andreu, ja va ser notícia quan van assetjar també un informàtic que treballava a l'escola i que va ser l'encarregat de desvelar que un exprofessor del centre, vinculat encara a l'equip de l'escola, tenia material de pornografia de menors al seu PC personal.

Escola Sant Andreu

Imatge de l'exterior de l'escola que està sota la lupa dels Mossos d'Esquadra / ElCaso.cat

L'informàtic va avisar els Mossos d'Esquadra i l'escola el va amenaçar de denunciar-lo per haver "revelat secrets". L'informàtic va acabar de baixa per ansietat per la pressió que va rebre per part de la direcció del centre.

Igualment, diverses famílies també han denunciat que l'escola no activa els protocols contra l'assetjament tot i que tenen proves d'agressions i lesions contra menors d'edat del centre. Alguns pares han explicat també, en converses que han demanat deixar en l'anonimat, que han tret els seus fills de l'escola.

Sense resposta de l'escola

ElCaso.cat s'ha posat en contacte amb la direcció del centre. Han declinat donar cap resposta ni valorar les acusacions que fa la família de la nena. Les explicacions les donarà, segons el director, l'advocat de l'escola, Antonio Ruiz, que tampoc ha volgut donar explicacions a les preguntes fetes per aquest mitjà. El cas d'aquesta nena ha obert la caixa dels trons.

L'Audiència Provincial de Barcelona va acordar l'arxiu, respecte a l'escola Pare Manyanet, de totes les actuacions penals incoades, per entendre que no existien indicis de criminalitat en l'actuació de la mateixa, ni dels seus integrants, en relació amb els fets denunciats per assetjament escolar.