L'any 2019 una parella del Regne Unit va decidir fer reformes a casa seva. El que no s’esperaven, però, era trobar una autèntica fortuna sota el terra de la cuina. I és que, amagades dintre d’un got de ceràmica, van aparèixer 264 monedes d’or de més de quatre segles d’antiguitat. Tres anys més tard la parella, que vol mantenir l’anonimat, les ha venut en una subhasta per 754.000 lliures (uns 865.000 euros).

Aquest inusual descobriment va tenir lloc a una casa del segle XVIII situada a un petit poble del comtat de New Yorkshire. Les monedes, moltes de les quals daten de l'any 1727, van pertànyer a Joseph Fernley i la seva esposa, Sarah Meister. El matrimoni va fer fortuna comerciant amb ferro, fusta i carbó, i per un motiu desconegut, van decidir amagar les monedes a casa seva.

Captura
Les monedes daten des del regnat de Jaume I d'Anglaterra fins al rei Jordi I. 

La casa de subhastes Spink and Son va ser l’encarregada de catalogar i gestionar la venda d’aquest petit tresor. El seu especialista en monedes antigues, Gregory Edmund, ha qualificat aquest descobriment com “una de les troballes arqueològiques més grans del Regne Unit”.

Una subhasta excepcional

“La subhasta va ser única en molts aspectes”, assegurava Gregory Edmund. La història de les monedes, la manera en què es van descobrir i la possibilitat d’adquirir-les en petits lots o d’una en una van contribuir a que es tripliqués el seu valor estimat original, uns 235.000 euros.

Una de les monedes més destacades de la subhasta, una guinea de l’any 1720 que va ser encunyada sense el cap del rei Jordi I, donant-li dues “creus”, va ser venuda per 11.000 euros. A una altra, datada a l’any 1675, el nom en llatí del rei Carles II apareixia amb un error ortogràfic; tot i així, es va vendre pel mateix preu que l’anterior.

Capsfdsftura
La subhasta de les monedes va tenir una resposta que superava totes les expectatives.