El Diego era un jove de 25 anys que aquest cap de setmana va ser assassinat a Madrid. Ara, dies després de la tragèdia, en la qual també va morir un menor de 15 anys, han sortit a la llum les paraules que va dir abans de morir. L'havien agredit a cop de matxet i en els seus últims instants de vida es va adreçar al seu pare per acomiadar-se.

Així van ser les últimes paraules del Diego, assassinat a Madrid

Diego Fernando López era assassinat dissabte a la nit a Madrid. Després de trenta minuts de reanimació cardiopulmonar, els sanitaris del Samur acabaven certificant la seva mort: tenia 25 anys i havia rebut dos cops de matxet. Un mesurava 30 centímetres i li travessava l'esquena i un altre li havia tocat el costat i el pit, fent que el fetge li sortís. El van trobar desplomat a terra després de córrer amb els dos talls sagnant, perdent la vida. Al seu costat, el telèfon amb què havia trucat per última vegada al seu pare, trucada que no va arribar a penjar.

Sanitaris del Samur i Policia Municipal de Madrid / Emergències Madrid

Sanitaris del Samur i Policia Municipal de Madrid / Arxiu Emergències Madrid

Les seves últimes paraules, entre sirenes del Samur i la policia van ser: "Papá, m'han matat". Als seus 25 anys, el Diego, d'origen colombià i nacionalitat espanyola, comptava amb antecedents per amenaces, furt, baralla tumultuària i tinença il·lícita d'armes. Mentre el Diego perdia la vida, agents de la Brigada Mòbil de la Policia Nacional detenien un dels seus assassins, que portava una navalla de papallona a la mà i tenia diversos talls. Un testimoni el va identificar com un dels agressors.

Antecedents, matxets i una baralla mortal

El detingut, Sandy Antonio Campusano, un jove dominicà de 21 anys, feia dos mesos que havia estat detingut per una trama de prostitució de nenes de centres de menors a Madrid i Guadalajara. Al costat d'un grup de joves va acudir aquella nit, cap a les onze, armat amb ganivets i matxets, al número 5 del carrer San Ruperto, al districte d'Usera. El grup atacant estava format per unes vint persones i es van dirigir a un altre grup, el de les víctimes, que es trobaven bevent amb els seus col·legues, per fer-los una emboscada.

 Jaime Guerrero Messousi / Xarxes socials

El Jaime, de 15 anys, també va morir en la baralla / RRSS

Després d'apunyalar alguns dels nois -entre ells un menor de 15 anys que va morir-, van fugir, i la Policia Nacional va emetre l'avís a les unitats: buscaven els agressors. Per la seva part, les víctimes van sortir corrents cap a l'Hospital 12 de Octubre i cap al passeig Perales. Els agents que van detenir al Sandy van tancar els accessos al metro per evitar la seva fuga, i ho van aconseguir arrestar al costat del Poliesportiu Municipal de San Fermín, on van trobar dues armes blanques més, un ganivet i un matxet, tots sense restes de sang. De fet, se sospita que eren dels ferits.

Prostitució de menors, drogues i presó

El segon detingut va ser Jonathan Daniel Toasa, un jove equatorià de 27 anys. Estava tacant de sang i tenia un tall a la mà. Per a ell i per al Sandy, el jutge titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Madrid va decretar l'ingrés provisional a la presó i van ser traslladats al centre penitenciari de Soto del Real. A més d'aquest incident, ambdós tenen antecedents per violència de gènere. De fet, el Sandy havia estat a la presó el 2020.

A més, sent membre de la banda Dominican Don't Play, va ser detingut el passat 30 de novembre a Vallecas per violar una menor de 16 anys, prostituir a menors i un delicte contra la salut pública. Es trobava entre els 37 detinguts de l'operació Sana de la Unitat d'Atenció a la Família i la Dona de la Policia Nacional, que va eliminar una organització criminal que traficava amb drogues i prostituïa nenes de centres de menors de Madrid i Guadalajara.