Els Mossos d’Esquadra han detingut a vuit persones relacionades amb robatoris violents a l’autopista AP-7 i la carretera C-33 contra camions per robar-los la mercaderia. Per fer-ho, però, els arrestats, i segons les investigacions fetes per agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord s’assaltaven concessionaris per robar cotxes d’alta gamma per tal de facilitar la càrrega del material sostret i poder escapar de les àrees de servei on robaven buidant les caixes dels camions. Aquest modus operandi, batejat com a ‘teloners’, és molt lucratiu pels lladres. S’emporten en un sol cop molt material que després es pot arribar a col·locar fàcilment al mercat negre. El grup, que disposava de locals on emmagatzemava i venia la mercaderia a terceres persones, ingressava entre 6.000 i 9.000 euros mensuals provinents de la venda del material sostret.

Els Mossos vinculen els detinguts, tots homes, d’entre 21 i 46 anys i de nacionalitat espanyola, amb almenys 14 robatoris de mercaderia a camions. Per fer-ho havien assaltat abans tres concessionaris i s’havien emportat 22 vehicles. En els assalts, si els camioners els detectaven, no dubtaven a fer servir la violència i eren apallissats. Els investigadors dels Mossos també acusen els detinguts de pertinença a grup criminal. Tot i això, de tots els detinguts, només un, el que és considerat el líder de la banda, d'origen marroquí, va ingressar a presó.

Coneguts de la policia: més de 80 antecedents

La investigació va arrencar el passat 14 de maig quan es va tenir coneixement que s’havien robat vuit vehicles concessionaris de Sabadell. Els Mossos van analitzar el robatori i van poder saber ràpidament que els lladres que hi havia darrere d’aquest robatori, com també d’altres arreu del país, com un a Torredembarra que va avançar ElCaso.cat, estava relacionat amb uns habituals d’aquests tipus de robatoris. 

La intel·ligència policial va permetre identificar a tots els lladres que estaven vinculats amb els assalts contra concessionaris i també contra els camioners. Molts unitats d’investigació que tenien al seu territori vies ràpides ja els tenien identificats. Concretament, tres dels membres del grup sumen 80 antecedents, tots per delictes semblants. També els altres detinguts tenien almenys una detenció per part dels Mossos. 

Magatzems on venien els objectes robats

Les investigacions policials van permetre detectar locals a Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Badalona i Pineda de Mar on els lladres no només guardaven el material que robaven -roba i material informàtic i electrònic- sinó que també havien convertit aquests locals en petites botigues on es venien els objectes robats a persones que sabien perfectament que el material s’havia aconseguit de manera il·lícita. Fer-ho, comprar coses que saps que han estat robades, és també delicte al Codi Penal espanyol i es coneix com a receptació. Els investigadors han pogut determinar que els autors generaven un volum d’ingressos en la venda de mercaderies d’entre 6.000 i 9.000 euros mensuals.

Tots en llibertat menys un

Es van poder fer tres detinguts durant les vigilàncies. Arrestos en calent, quan estaven traspassant material robat, diverses caixes de càpsules de cafè valorades en 88.000 €, a un altre cotxe del grup criminal. En l’escorcoll els Mossos d’Esquadra van trobar una arma de foc real, que va quedar intervinguda. Els altres cinc detinguts es van fer el passat 2 de novembre quan es van assaltar diversos pisos on vivien els arrestats, a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Als domicilis es van localitzar efectes relacionats amb diferents robatoris, instruments i eines utilitzades per a sostreure vehicles, es van recuperar claus originals i clonades d’alguns dels vehicles sostrets i es van intervenir dos vehicles d’alta gamma. Set dels detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs i va ingressar a presó només l’home que els Mossos creuen que liderava l’organització.