Una jove s'ha fet viral després d'explicar que va clonar la seva gata, Chai, després que morís als cinc anys de forma tràgica, el passat 2017. Mitjançant un procés genètic, ara mostra en xarxes socials al clon de la seva mascota, un nou felí anomenat Belle, que ella diu que és totalment diferent de la Chai, malgrat que l'aspecte és, si no exacte, sorprenentment similar. Es tracta d'una decisió molt controvertida que li ha garantit missatges d'odi cada dia, encara que ella la considera una de les seves millors eleccions.

Clona el seu gat mort per 23.000 euros

La Chai va morir malalta als cinc anys i, mentre passava el dol, la propietària, anomenada Kelly Anderson, va decidir gastar-se 22.780 euros en un procés de clonació "per pur amor" cap a la seva acabada de morir mascota. La gata va morir el març de 2017 i Anderson, en declaracions a The Sun, assegurava que "no va poder dormir aquella nit" i el cel se li va obrir quan va parlar amb el seu company de pis, que és auxiliar de veterinària, de la possibilitat de clonar l'animal.

Belle és el clon de Chai / Instagram

La Belle és el clon de la Chai / Instagram

Hores d'investigació més tard, va contactar amb una empresa, amb la decisió ja presa, i el procés va començar. El primer pas va ser que el veterinari treballés amb l'empresa per obtenir una biòpsia de la pell de la Chai. El procés va acabar durant quatre anys, fins que el seu somni es va complir i la Belle va arribar a la seva vida, amb el mateix aspecte de la Chai, encara que completament diferent, tal com confessava ella mateixa al mitjà citat.

No s'assembla en res a la Chai: "És un gat totalment diferent"

Les empreses que es dediquen a la clonació d'animals domèstics garanteixen un resultat físic que mostri un aspecte similar o fins i tot idèntic, encara que asseguren que cada mascota clonada desenvoluparà una personalitat pròpia que no depèn del procés genètic, sinó dels factors externs que l'envoltin i com l'afecten. I l'exemple de la Belle és perfecte perquè la seva propietària assegura que, efectivament, són iguals per fora, però la nova és "un gat totalment diferent".

"Tenen alguns trets de la personalitat que són una mica similars. Les dues són molt audaces i atrevides, encara que això podria justificar-se amb la raça. Però la Belle és una gata totalment nova", detallava Anderson. Propietària de tres gats més, la dona explica que, en ser més petita, "vol jugar tot el temps i és escandalosa com qualsevol gat de sis mesos". Així i tot, afirma que és molt afectuosa, curiosa i molt esbojarrada, que no té por de res i li encanta explorar.

Belle i Chai en una imatge comparativa del seu aspecte / Instagram

La Belle i la Chai en una imatge comparativa del seu aspecte / Instagram

De fet, la passeja per fora de casa o fins i tot la porta als bars, perquè "li agrada conèixer altres animals". A més, explica que la Belle ha agafat més pes i és "més suau i peluda" que la Chai, que estava molt malalta abans de morir, encara que les fotos mostren dos gats pràcticament iguals. El seu cas s'ha viralitzat i convertit en polèmica, ja que moltes persones s'han posicionat en contra de la clonació i defensen l'adopció d'una mascota. D'altres comparen directament la clonació amb una "fàbrica de cadells d'alta tecnologia".

El debat de la clonació i els riscos per als refugis d'adopció

A més d'aquests comentaris, Anderson afirma que rep dotzenes de missatges d'odi en TikTok cada dia. "Alguns es queixen de l'ètica, però hi ha qui afirma que estic utilitzant un gat clonat per guanyar diners a les xarxes socials", relata la dona en l'entrevista, on també rebutja que això sigui veritat i assegura que l'única raó per la qual va clonar la Chai és perquè l'estimava moltíssim. Tanmateix, no a tothom li serveix aquest argument, i fins i tot l'organització PETA -Persones pel Tracte Ètic dels Animals- s'ha fet ressò de l'assumpte, recriminant-li que la seva influència afecta els refugis d'animals i temen una tendència de persones clonant les seves mascotes.

"La teva promoció afecta directa i negativament la vida d'altres gats, aquells que estan ficats en refugis esperant una família," li deia PETA en un missatge que ella va contestar assegurant que estava "molt fora de lloc i les dades molt mal informades". Segons ella, que ha estat casa d'acollida de més de cent gats i sempre ha adoptat, perdre la Chai va ser devastador en la seva vida: "Hi havia una cosa especial i diferent de la Chai. Realment no ho sé, no puc expressar-ho amb paraules. Mai no he tingut una mascota com ella. I volia continuar tenint una part d'ella", rematava Anderson.