'Otoniel' ha caigut. El Clan del Golfo, en escac. La captura aquest dissabte de Dairo Antonio Úsuga, àlies 'Otoniel', el capo de la banda criminal de narcotràfic més gran de Colòmbia i el més buscat, posa fi a una carrera delictiva en diferents organitzacions il·legals del país. El president del Govern, Iván Duque, eufòric, ha celebrat la notícia com "el cop més gran al narcotràfic des de la caiguda de Pablo Escobar el 1993".

Recompensa de 5 milions

El Govern colombià va assestar aquest dissabte el cop més dur en gairebé tres dècades al narcotràfic amb l'arrest d''Otoniel', el temut cap del Clan del Golfo i el narcotraficant més buscat del país. Durant anys, 'Otoniel' va aconseguir evadir l'Exèrcit i la Policia, que van desenvolupar innombrables operacions a la zona de l'Urabá (nord-oest) malgrat que el Govern colombià oferia una recompensa de fins a  3.000 milions de pesos (gairebé 800.000 dòlars) i el nord-americà, cinc milions de dòlars.

Dairo Antonio Úsuga David, àlies

Dairo Antonio Úsuga David, àlies "Otoniel" / RRSS

El capo està des de 2013 en la "Llista Clinton" dels EUA, al costat dels més perillosos narcotraficants i blanquejadors de diners al món. La seva temuda banda, també coneguda també com a Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC), compta amb més de 3.000 integrants, segons organismes d'intel·ligència.

"Amb aquest cop a 'Otoniel' en l'Operació Osiris es marca el final del Clan del Golfo i a tots els que han pertangut a aquesta estructura criminal el missatge és clar i contundent: o se sotmeten a la justícia d'immediat o els caurà tot el pes de la llei", ha dit el president colombià, Iván Duque, en confirmar la captura.

Segons el Govern, el Clan del Golfo és responsable de l'enviament de tones de cocaïna als Estats Units, així com de muntar una xarxa criminal dedicada a cobrar extorsions a empresaris i comerciants a la regió d'Urabá, fronterera amb Panamà, i a la costa Atlàntica principalment.

Historial del narco més buscat de Colòmbia

'Otoniel' va començar en la il·legalitat a les files del Ejército Popular de Liberación (EPL), una guerrilla maoista fundada el 1967 i de la qual encara queda un petit reducte, segons la base de dades especialitzada en crim i narcotràfic Insight Crime.

Dairo Antonio Úsuga David, àlies

Dairo Antonio Úsuga David, àlies "Otoniel" / EFE

De l'EPL es va desvincular el 1991 després de la firma d'un acord pau d'aquest grup amb el Govern colombià, però el seu trànsit a la vida en societat va durar poc.

Més tard va ingressar a les files paramilitars, primer en les Autodefensas Campesinas de Córdoba y Urabá (ACCU), que finalment es van agrupar en les Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), on va treballar sota les ordres d'un dels seus caps més coneguts, Daniel Rendón Herrera, àlies 'Señor Mario', encarregat de rentar actius i pagar extorsions.

La desmobilització de les AUC el 2006 no va ser del gust d''Otoniel'. Quan la policia va capturar el Señor Mario el 2009, a ell i el seu germà, Juan de Dios Úsuga, àlies 'Giovanni', van formar "Los Urabeños", un altre dels noms amb què es va conèixer les AGC o el Clan del Golfo.

Amb la seva influència, la seva experiència en blanqueig de diners i finançament i les xarxes del narcotràfic que van quedar òrfenes de les AUC, el germans van aconseguir expandir el seu imperi des del nord-oest del país a moltes altres regions on encara avui continuen disputant-se corredors del narcotràfic o collites de cultius amb altres grups armats com les dissidències de les FARC o el Ejército de Liberación Nacional (ELN).

El Clan del Golfo: Cocaïna i vessament de sang

Al Clan del Golfo se li atribueixen nombrosos crims de líders socials i joves i és el culpable en gran manera dels massius desplaçaments i confinaments imposats a comunitats -sobretot d'indígenes i afrodescendents- al Chocó i altres zones del Pacífic.

En aquestes zones, aquest grup ha imposat la seva llei, ha acovardit aquesta població, desfavorida i deixada de banda per l'Estat, amb el cobrament d'extorsions i s'ha lucrat també de la mineria il·legal i altres negocis il·lícits, utilitzant una ubicació geoestratègica de luxe, amb sortida a dos oceans i la porta d'entrada a Centroamérica.

Enderrocar l'imperi

Per acabar amb el seu imperi, l'Exèrcit i la Policia van llançar el 2015 l'Operació Agamèmnon, amb milers d'efectius, que durant més de sis anys va pentinar l'Urabá i va assetjar els seus més propers aliats. Durant aquest procés va aconseguir confiscar més de 400 tones de cocaïna.

Iván Duque, al costat del|juntament amb ministre colombià de Defensa, Diego Molano (2d), i el fiscal general, Francsico Barbosa (d) / EFE

Iván Duque, juntament amb ministre colombià de Defensa, Diego Molano (2d), i el fiscal general, Francsico Barbosa (d) / EFE

En els últims mesos el Govern ha anunciat les baixes d'alguns dels aliats d''Otoniel' més pròxims: el seu cosí Harlinson Úsuga Úsuga, àlies 'Orejas', va ser extradit als EUA al març, mentre que aquell mateix mes també es va detenir la seva germana, Ni-Ni Jhoana Úsuga, àlies 'La Negra', cap de finances de la banda.

Un mes abans era "neutralitzat" Nelson Darío Hurtado Simanca, àlies 'Marihuano', qui es considerava el número 2 de la banda i era la mà dreta d''Otoniel'.

En els últims mesos, el cap del Clan del Golfo estava ubicat en una zona rural del departament d'Antioquia envoltat de membres de seguretat i metges que li controlaven els seus problemes de tensió i diabetis, segons la policia.

Narcotráficante, criminal i "abusador de menors"

A més de ser acusat de narcotràfic i pertinença a banda criminal, el president Duque ha subratllat avui que també és un "abusador de menors" i "se'l coneix també per aquesta demència que el va portar a abusar de manera recurrent de nens, nenes i adolescents".

Sobre ell pesen ordres d'extradició, que el Govern treballarà per respondre, "sense que això sigui obstacle perquè també es conegui tota la veritat sobre la resta dels crims al país", va afegir el president.