A l'Estret de Gibraltar, entre Europa i l'Àfrica, viuen unes cinquanta orques. El fet de ser un lloc de pas molt transitat per diferents embarcacions i la biodiversitat que allotja per ser la porta d'entrada de l'Atlàntic a la Mediterrània, ha permès que proliferin poblacions de diverses espècies d'animals marins. Tot i que, en qualsevol cas, han començat a proliferar els atacs d'orques gladis i, tal com va passar durant els primers mesos d'estiu, aquests cetacis han tornat a enfonsar, suposadament, una embarcació i Salvamento Marítimo ha hagut de sortir al rescat de tres tripulants aquest dimecres a la nit.

Rescat de tres tripulants després de l'atac d'orques a l'Estret

Tres tripulants d'un veler han estat rescatats per efectius de Salvamento Marítimo després que el vaixell al qual navegaven patís una via d'aigua, provocant el seu enfonsament, per la interacció de les orques. Una vegada van ser posats fora de perill a l'embarcació Salvamar Enif, els van traslladar fins al port de Barbate (Cadis) en bones condicions i sense danys. Els fets han tingut lloc aquest dimecres quan, cap a les nou de la nit, el centre de Tarifa va rebre una trucada del veler Bonhomme William alertant que el sistema de govern del vaixell havia quedat sense govern a causa de la interacció amb orques.

El veler atacat a l'Estret per les orques / Salvamento Marítimo

En un primer moment, després de rescatar els tres tripulants, la idea era remolcar el veler, però no va ser possible. De fet, les persones que anaven a bord del vaixell van trucar poc abans d'arribar Salvamento Marítimo per informar que les orques seguien allà. Per això, els efectius desplegats a l'embarcació Salvamar Enif, una vegada els van salvar, van procedir a recollir líquids contaminants, material de pirotècnia, la ràdio abalisa i la bassa, mentre que el veler s'enfonsava definitivament al mar.

Qui són les deixebles de l'orca 'Gladis'?

L'atac d'embarcacions a l'Estret i el Golf de Cadis és habitual en els últims anys, especialment quan s'apropa l'estiu. Tant és així que el maig va ser un mes negre, on dos velers i un catamarà van patir l'assetjament d'aquests cetacis i Salvamento Marítimo va haver de sortir al rescat dels tripulants i per remolcar els vaixells. Però, quin és l'origen d'aquestes agressions? No existeix un consens sobre l'ocorregut, tot i que una de les principals hipòtesis és la mala experiència de l'Orca Gladis o White Gladis.

La revista especialitzada Marine Mammal Science va realitzar un seguiment de l'Orca Gladis i va descobrir que era l'única femella madura implicada als atacs a embarcacions. Per això, els autors de l'estudi van suposar que hauria patit un accident amb un vaixell anys enrere que no hauria oblidat i l'hauria marcat per tota la vida. De fet, existeix la creença que aquest espècimen va ser l'instigador i mestre d'aquests atacs recurrents contra embarcacions a l'Estret, encara que també podrien haver-ho après per comportament autoinduït. Fos com fos, cal recordar que l'Orca Ibèrica està protegida i catalogada com a vulnerable per les autoritats espanyoles.