Un home va matar a cops el seu gos a Premià de Mar (Maresme). Tot i que els fets es remunten al febrer de 2020, quan va ser detingut a la ciutat de la costa barcelonina per maltractar el ca i provocar el seu decés deliberadament en un centre veterinari posteriorment, el jutjat penal número 1 de Mataró (Maresme) ha prohibit a l'individu conviure amb animals o treballar en àmbits relacionats amb aquests durant quatre anys. Això és, a simple vista, una ordre d'allunyament de qualsevol ser viu que sigui o faci les funcions com a mascota, després de considerar-lo culpable d'un delicte de maltractament animal. La condemna és el resultat d'un acord entre les dues parts.

El gos que va matar a cops tenia tan sols tres mesos

La llampant condemna s'ha acordat per la por a que en cas de judici, el tema podria haver acabat en absolució o en una rebaixa de la pena i de les inhabilitacions. Tanmateix, cal recordar que l'home no només va colpejar contundentment, repetidament i fins gairebé la mort el seu gos, sinó que l'animal era tan sols un cadell de tres mesos. Un cas de maltractament animal que el jutjat de Mataró ha vist provat, segons les proves aportades, i que va succeir el passat 12 de febrer de 2020 a Premià de Mar. Tot i que la sentència recollia també una pena de sis mesos de presó, s'ha suspès el seu ingrés al centre penitenciari a canvi de no delinquir i estar a disposició del jutjat durant el mig any de pena.

No obstant i la crueltat immanent de matar a cops a un cadell de tan sols tres mesos, la sentencia és de conformitat de totes dues parts, després d'arribar a un acord. Per part de l'organització de defensa dels animals, Fundació per l'Assessorament i l'Acció en Defensa dels Animals (FAADA), han assegurat que l'acord va ser acceptat per la seva part perquè en el moment dels fets el processat anava amb les capacitats minvades i, com s'ha explicat prèviament, en cas de judici, podria haver acabat en absolució o en una rebaixa de la pena i de les inhabilitacions.

Així, doncs, la FAADA ha recordat que s'ha pogut aconseguir la "màxima" pena d'inhabilitació per a la tinença i convivència d'animals. L'organització destaca la importància que la prohibició sigui a la convivència perquè sovint es donen casos on es prohibeix la tinença però a la pràctica la persona acaba convivint amb un animal. L'advocada de la fundació, Anna Estarán, per la seva part, a més de celebrar la sentència, ha afegit que seguiran treballant per aconseguir canvis legislatius que ofereixin cada vegada més protecció pels animals. Ara només queda esperar que l'ordre d'allunyament de qualsevol animal els propers 4 anys sigui ferma i no es torni a produir una situació tan esperpèntica i desoladora, com la mort a cops del seu gos de tan sols tres mesos.