San Cosme, i concretament, els pisos de l’última promoció, acabada l’any 2022 i entregada llavors com a pisos socials a diverses famílies d’ètnia gitana que s’havien desplaçat d’altres llocs de Catalunya, s’han convertit en plantacions de marihuana que funcionen a tot drap sota el control de dos clans familiars, els Extremeños i els Castro, els dos clans que des del primer dia imposen la seva llei en aquesta barriada del Prat de Llobregat. Una de les cinc zones més complicades del país. Una no-go zone de manual. Els repartidors de Glovo o Amazon no hi entren i els carters i les ambulàncies del SEM han d’entrar-hi amb escorta policial.
Són pisos grans, que estaven arreglats, amb diverses habitacions i un menjador ampli que ara, després de vint anys, s’han convertit en plantacions de marihuana i en l’objectiu dels Mossos. Aprofitant-se de la impunitat que han tingut els darrers anys, els dos clans familiars han foragitat del barri la gent que no combrega amb les seves normes i han reconvertit els pisos en plantacions de marihuana amb la llum i l’aigua punxada. Els lavabos i la cuina desmuntats i les connexions a la xarxa elèctrica feta de manera irregular i precària. Convertint els pisos en veritables polvorins amb un risc d’incendi per curtcircuits molt elevat.
Aquest passat dia 26 d’abril els Mossos van entrar a tots els pisos d’un dels blocs, a les escales 24, 26 i 28, i van trobar-hi marihuana en tots ells. Es van fer sis detinguts -entre ells, un famós ‘gipsy king’ de Cuatro, el Charro, del clan dels Extremeño- i durant els dies següents s’han detingut sis persones més, que després de declarar a la comissaria van ser deixats en llibertat imputats d’un delicte contra la salut pública. Els investigadors de la Unitat d’Investigació de la comissaria del Prat de Llobregat esperen fer més detinguts relacionats amb les plantacions durant els pròxims dies i avisen que no tardaran massa a fer una nova operació policial per desmantellar més plantacions en aquesta mateixa zona.
No tornar a plantar al mateix lloc: tapiat amb ciment
Aquestes plantacions, però, no seran, i això és la veritable novetat d’aquest cas, en els mateixos blocs on es va entrar la setmana passada. Després de confiscar tota la marihuana que hi havia plantada i d’haver desmuntat tots els aparells elèctrics que servien per regar i donar claror a les plantes, els tècnics de l’Ajuntament del Prat van retirar l’habitabilitat dels pisos i es va autoritzar, amb un decret d’Alcaldia, tapiar tot el bloc.
En altres ocasions s’havia fet amb portes antivandàliques que no van ni durar 24 hores, però aquest cop s’ha volgut tirar pel dret i s’han omplert els baixos de les tres escales del narcobloc de formigó armat per evitar que els tornin a ocupar. Sota un important dispositiu amb efectius d’ordre públic, amb ARRO i Brimo, els Mossos van arrencar l’operatiu a les sis del matí i el van allargar fins a la una de la matinada, quan les 60 tones de ciment ja s’havien fet fortes i havien fet impossible tornar a entrar-hi.
Aquesta acció, coordinada entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Local del Prat de Llobregat, Endesa i el mateix consistori, ha permès treure de circulació un dels blocs que era una factoria de marihuana. Tots els pisos estaven preparats per conrear aquesta droga i els setze pisos gastaven llum com si hi haguessin connectats 174 pisos. A l’interior del bloc s’hi van trobar 2.700 plantes, amb un valor al mercat negre que pot arribar als 2 milions d’euros, segons la policia catalana.
Por a perdre tots els pisos
L’inspector en cap de la comissaria dels Mossos del Prat de Llobregat, Manel Hermida, ha celebrat l’operació i valorat aquesta coordinació que ha permès, per primer cop, tapiar un bloc sencer per evitar que es torni a convertir en una plantació. L’inspector ha explicat que durant tres dies han anat apareixent, al voltant de la comissaria, plantes de marihuana encara amb la droga. La policia ho interpreta com un gest dels patriarques del clan per evitar que els Mossos segueixin entrant als pisos i que, com han fet a les escales 24, 26 i 28, quedin completament inaccessibles plenes de formigó armat. Hermida, tot i això, ha avisat que la lluita contra la marihuana no s’atura i que els Mossos d’Esquadra tenen clar quin és l’objectiu d’aquest perillós modus vivendi que permet grans rendibilitats amb el conreu i la venda de la droga a màfies a l’estranger.
La guerra contra els sectors criminals d’aquests dos clans han mutat durant els anys. Abans es dedicaven al tràfic de petites quantitats de cocaïna, un delicte amb penes de presó més elevades. Ara, en canvi, des de 2015, que els dos clans es dediquen al conreu i venda de marihuana, un fet que dóna més beneficis i que, alhora, d’acord amb el Codi Penal, té unes penes de presó molt més baixes. Sense anar més lluny, els primers sis detinguts acumulaven 60 antecedents pels mateixos delictes.
Els Mossos atacats pels joves del barri
Que l’operació policial de la setmana passada va ser efectiva i que tapiar el bloc on es pensaven que la policia no entraria mai va ser un èxit ho avala que el barri està en peu de guerra. Les darreres nits els joves del barri, atiats pels patriarques, han generat incidents cremant contenidors i cotxes i tirant pedres contra la comissaria i al mig de la carretera. Ara per ara, no s’han produït detinguts, tot i que la policia catalana té els esvalotadors identificats i seran detinguts durant els dies que venen. Els mateixos patriarques que controlen el barri i que envien els joves a enfrontar-se amb la policia han intentat obrir una via de negociació amb els Mossos, però la policia, mentre durin els atacs, han evitat asseure’s amb els responsables dels dos clans familiars de San Cosme.