La protectora Ave Fénix està patint una autèntica odissea en els últims mesos. El passat mes de setembre va haver d'abandonar el lloc on havia estat els últims cinc anys perquè se li va acabar el contracte i des d'aleshores va de lloc en lloc de forma provisional sense poder establir-se en cap d'ells definitivament. Cada vegada que això passa, la seva propietària, Gladys Freginals, ha d'endur-se els 300 ocells exòtics que té repartits en gàbies fins al nou emplaçament. Denuncia que està "desemparada" i que la Generalitat i els diferents ajuntaments no fan més que posar-li traves administratives. Ha arribat a una situació límit i no sap quan més podrà durar, motiu pel qual està demanant l'ajuda d'algú que tingui un espai on poder establir la seva protectora.

La protectora més gran d'aus exòtiques de Catalunya

Amb uns 300 ocells exòtics, la protectora Ave Fénix és la més gran que existeix a Catalunya dedicada a aquest tipus d'animals. Compta amb 38 socis que paguen una quota de 50 euros. Nascuda l'any 2000, l'entitat té cura de moltes espècies exòtiques, la majoria provinents de Sud-amèrica o l'Àfrica. Hi ha agapornis, cacatues guacamais, lloros grisos cua vermells, aratingues sol o nimfes. Molts d'ells han estat abandonats o maltractats i alguns han estat víctimes del tràfic il·legal d'aus. D'altres els han donat a la protectora els propietaris que ja no se'n podien fer càrrec per diferents motius. A aquests últims, la Gladys els demana un pagament anual de 120 euros per al seu manteniment, però la gran majoria d'ells deixa de pagar al cap d'un any.

Des de fa uns mesos, però, el dia a dia de la protectora s'ha tornat un calvari. Durant cinc anys ha estat en uns terrenys de Porqueres (Pla de l'Estany) que tenen el títol de nucli zoològic, però al setembre se li va acabar el contracte i la van fer fora. Des d'aleshores està buscant un lloc on instal·lar-se, però no en troba cap. Va aconseguir llogar uns terrenys, però el propietari va decidir triplicar el preu del lloguer i la Gladys ja no el podia pagar. Més tard va trobar un terreny de 2.500 metres quadrats a Lloret de Mar que podia fer servir de forma gratuïta, però el municipi no permet nuclis zoològics a l'actual POUM i ho va haver de desestimar.

Ara s'està en uns terrenys que li han deixat com un favor personal, però haurà de marxar abans d'un mes. En aquest emplaçament no hi ha lloc suficient per als 300 animals i molt d'ells s'han d'estar de moment en gàbies petites per a la seva mida. La Gladys explica que s'ha intentat posar en contacte amb els ajuntaments d'una vintena de municipis, però la gran majoria no li han donat resposta. Tampoc l'han ajudat des de la Generalitat, segons explica, lamentant que cap institució pública l'hagi volgut ajudar. Ha trucat a zoològics, hotels o càmpings, però tampoc l'ajuden. Ha mirat de comprar algun terreny, però a part que no s'ho pot permetre, es troba que la gran majoria de finques rústiques no permeten acollir una protectora d'animals exòtics.

La Gladys es mostra contrària al fet de tancar la protectora. No vol desfer-se dels ocells que ha hagut de cuidar durant tants anys, sinó que vol trobar un lloc adequat on poder tenir unes instal·lacions amb condicions per poder establir la protectora. La seva idea és obrir portes a la ciutadania i també que s'hi puguin fer visites escolars. "Què faig amb els ocells? Els allibero? Els regalo?", es pregunta, reconeixent que el continu anar i venir dels últims mesos està estressant els ocells i alguns no ho han pogut superar.