Un ocupes il·legals que des de fa un temps han ocupat l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Sadurní d'Anoia, a l'Alt Penedès, estan fent la vida impossible als veïns, generant molta inseguretat a la població i fent anar de corcoll la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. De fet, en les últimes hores s'han arribat a produir cinc detencions de persones relacionades amb aquesta ocupació per diversos incidents i baralles que es van registrar durant la nit de dijous i tot el divendres.

Robatoris i baralles amb armes blanques pels carrers de Sant Sadurní

La tensió entre veïns i ocupes ja era molt elevada, però aquest dijous al vespre encara es va intensificar més. Farts que anessin provocant baralles i cometent robatoris, un grup de veïns es va presentar a la caserna per tal de fer-los fora, però van començar els enfrontaments i els ocupes, d'origen magrebí, van començar a llençar mobles i matalassos per les finestres cap al pati de l'edifici. A més, també es van provocar danys a la via pública, en portes d'establiments i en cotxes aparcats. La Policia Local i els Mossos van intervenir per aturar els enfrontaments, però l'ambient va quedar molt tensat i el conflicte va seguir.

Aquest divendres, els dos cossos policials van acabar detenint cinc dels ocupes per estar implicats en baralles i enfrontaments per diversos punts del municipi. Un dels detinguts havia resultat ferit per arma blanca i va ser traslladat a l'Hospital Comarcal de Vilafranca. En un dels enfrontaments amb veïns, un dels ocupes va intentar entrar a robar en un bar i el propietari va sortir amb un pal per defensar-se i fer-lo fora. Els agents policials no donaven l'abast amb els incidents, menys encara quan va coincidir que un alumne de l'institut Escola Intermunicipal del Penedès va donar un fals avís de bomba per complir un repte i es va haver de desallotjar el centre educatiu. 

Després de les detencions, al vespre desenes de veïns es van concentrar a les portes de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, al Pont Romà, per reclamar una solució urgent al conflicte. Diverses patrulles de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins a la concentració per controlar la tensió. També hi van anar l'alcalde del municipi, Ton Amat, i el regidor de Governació, Pere Vernet. Durant la matinada d'aquest dissabte encara s'ha produït alguna baralla, tot i que l'ambient s'ha relaxat una mica. Aquest dissabte al matí, operaris de l'Ajuntament feien treballs per evitar que els pisos que han quedat buits no tornin a ser ocupats. Dos dels cinc detinguts han tornat a la caserna i els Mossos d'Esquadra s'han desplegat pels voltants amb antiavalots per si es tornen a produir aldarulls.

mossos caserna sant sadurni
Els Mossos d'Esquadra vigilen els voltants de la caserna de Sant Sadurní ocupada il·legalment. / Foto: Cedida