La Guàrdia Civil està investigant una menor de 14 anys per haver donat un fals avís de bomba aquest dilluns al matí. La nena va trucar al telèfon d’emergències 112 al voltant de les 08:20 fent servir un distorsionador de veu i assegurant que havia col·locat un artefacte explosiu en algun lloc de l’Institut Gonzalo de Berceo de la localitat de Rincón de Soto. Després de desallotjar les 85 persones que es trobaven en aquell moment al centre, es va comprovar que es tractava d’una falsa alarma, i van procedir amb el rastreig de la persona que havia fet la trucada.

La trucada va aixecar totes les alarmes

L’avís va mobilitzar diverses patrulles de la Guàrdia Civil, de Seguretat Ciutadana, del Servei d’Informació i del Grup Especialista en la Desactivació d’Explosius (Gedex), que van dur a terme una exhaustiva recerca per tot el centre educatiu, amb l’ajuda de gossos especialitzats en la detecció d’explosius. Després de comprovar que l’institut estava fora de perill, van començar les indagacions per tal de localitzar l’autor de la falsa alarma.

Les perquisicions van donar resultat i van poder identificar a una nena de 14 anys, estudiant de l’institut, qui va ordir el pla de la broma telefònica juntament amb altres dues nenes de 12 i 13 anys, totes dues inimputables per l’edat. Per la seva part, la principal investigada ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors i podria enfrontar-se a una multa d’entre 100.000 i 2.000.000 euros.

Delicte contra l’ordre públic

Des de la Guàrdia Civil recorden que efectuar trucades d’aquesta índole suposa un delicte contra l’ordre públic tipificat a l’article 561 del Codi Penal, que castiga aquesta actuació amb penes de presó d’entre tres mesos i un any.  A més, la llei 1/2011 de Protecció Civil i Atenció d’Emergències de La Rioja especifica que “realitzar trucades de mala fe, que comuniquin avisos falsos i mobilitzin recursos importants” és una infracció molt greu.