Fa unes setmanes es van encendre totes les alarmes per la presència d'un objecte estrany a la platja de Somorrostro de Barcelona. La Guàrdia Urbana va prohibir l'accés a la zona fins que se sabés que era, ja que la Guàrdia Civil tenia moltes sospites que es podia tractar d'un artefacte explosiu de la Guerra Civil que s'havia quedat encallat entre la sorra i l'aigua del mar. No obstant això, finalment van descobrir que no era una bomba, sinó una canonada amb unes arestes metàl·liques. Tot i que al final va quedar en res, aquest fet va sembrar el pànic entre els banyistes. 

No és la primera vegada que hi ha falses alarmes per bombes de la Guerra Civil al mar. A ElCaso.cat hem fet un recull dels falsos explosius més mediàtics i que més pànic han sembrat a les platges de Catalunya dels darrers anys. 

Un objecte estrany a la platja de Barcelona

El febrer del 2020, van trobar un objecte molt estrany a cinc metres de la sorra i a un metre de profunditat a la platja de Barcelona. Aquest objecte tenia una forma molt sospitosa i, a simple vista, semblava una bomba de la Guerra Civil. Per aquest mateix motiu, els submarinistes de la Guàrdia Civil van fer una detonació de l'objecte com si fos un projectil. La sorpresa va arribar quan van veure que no era cap explosiu, sinó una caixa de vàlvules, que té una forma molt semblant a una bomba.

Confonen una bomba amb un bloc de formigó a la platja de Sant Sebastià

El setembre del 2019, un home que s'estava banyant a la platja de Sant Sebastià de Barcelona va veure un objecte molt estrany a més de 4 metres de profunditat i va alertar a la Policia, que va determinar que era molt probable que fos una bomba de la Guerra Civil. Per aquest mateix motiu, van desallotjar la platja. El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va poder comprovar que no era un explosiu, sinó un bloc de formigó. 

Un equip de la Guàrdia Civil ve des de Cadis per una falsa alarma de bomba

Una setmana abans de la troballa de la falsa bomba de la platja de Sant Sebastià, a Badalona es va viure una situació calcada, concretament a la platja d'El Cristall. Un equip de la Guàrdia Civil de Cadis es va desplaçar expressament fins a Badalona per un avís de cinc bombes a l'aigua. Van tancar l'accés a la platja per desactivar-la i, quan ho van fer van descobrir que no era cap explosiu, sinó que eren cinc blocs de formigó.

Un banyista convençut d'haver trobat una mina antipersones a Creixell

Fa cinc anys, a la platja de Creixell (Tarragonès), un submarinista va trobar un objecte molt estrany a 50 metres de la costa i a dos metres de profunditat. Estava convençut que es tractava d'una mina antipersones. L'equip de Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra es va desplaçar fins al lloc dels fets i, després de la inspecció, van comprovar que no era cap bomba, sinó un tros de ferro i tot va quedar en un petit ensurt.

Què fer si trobem un objecte estrany al mar

Tot i que en aquests casos tot ha quedat en un ensurt, en cas de trobar un objecte sospitós al mar és important no apropar-se, no tocar-lo i avisar a la Policia, ja que en algunes zones de Catalunya, encara queden bombes de la Guerra Civil i podrien ser perilloses pels banyistes.