L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un comunicat demanant a l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) que retiri de manera immediata uns motlles de silicona que s’utilitzen per fer magdalenes perquè suposen un risc per la salut dels ciutadans. Segons unes anàlisis que han fet en 23 d’aquests utensilis de cuina, han detectat que deixen anar productes tòxics que podrien anar a parar als aliments i arriba a provocar càncer a llarg termini.

Concretament, els productes perillosos són un lot amb 12 motlles individuals per fer magdalenes de la marca Amazon Basic i un altre lot de dues safates per fer quatre magdalenes de la marca Ionegg. Des de l’OCU també han demanat la seva retirada del mercat a Amazon, la plataforma on es venen aquestes eines de cuina a través d’internet. Aquests utensilis també es poden arribar a trobar en alguna tenda física.

motlles magdalenes
Motlles per fer magdalenes de la marca Amazon Basic que deixen anar substàncies tòxiques / Foto: Amazon

Els motlles deixen anar productes tòxics que podrien provocar càncer a llarg termini

De totes les anàlisis fetes, l’OCU adverteix que només 4 dels 23 motlles analitzats es poden arribar a considerar com a segurs. La resta d’estris deixen anar substàncies químiques que durant el cuinat poden arribar a contaminar l’aliment. Es tracta de siloxà, certs additius com plastificants o antioxidants i, fins i tot, alguns compostos descrits com a perillosos i que podrien provocar càncer.

Tot i això, des de l’OCU han volgut fer una crida a la tranquil·litat i han puntualitzat que si aquestes substàncies es consumeixen en petites quantitats, no haurien de suposar un risc per a la salut. En canvi, un ús intensiu dels motlles podria acabar provocant un efecte tòxic a llarg termini i suposar un gran risc per a la salut, especialment en el cas dels nens petits. Per això, des de l’OCU recomanen utilitzar aquests motlles només de forma ocasional i respectant les recomanacions d’ús per part del fabricant.