Noves complicacions a la investigació del crim d'Helena Jubany. La jove bibliotecària va aparèixer morta el 2 de desembre del 2001 a Sabadell (Vallès Occidental) després de ser llançada al buit en un pati interior, despullada i amb diverses cremades al cos. Els darrers anys, les indagacions policials i judicials van arribar a posar Santi Laiglesia com a principal investigat. I, de fet, el magistrat del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell va demanar a l'Institut Nacional de Toxicologia una comparativa d'ADN per intentar trobar coincidències entre el nou investigat i la víctima. Però no s'ha trobat res, no hi ha relació.

Tanmateix, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), encara queda pendent de fer la prova d'ADN a l'investigat, Santi Laiglesia Pla, amb la peça de roba trobada d'Helena Jubany. Això podria marcar una relació més exacta de si eren persones properes o fins i tot si s'hauria donat algun tipus de contacte poc abans de la mort aquell 2 de desembre del 2001 a Sabadell. El ministeri fiscal pot interposar recurs de reforma i d'apel·lació durant els tres dies següents a la notificació, respecte a aquestes noves proves que també durà a terme l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

Reobertura de la investigació contra Santi Laiglesia

La reobertura de la investigació contra Santi Laiglesia, el principal investigat per l'assassinat d'Helena Jubany, va venir motivada per les proves d'ADN practicades al que era l'imputat en aquell moment, Xavi Jiménez, que no van coincidir amb les de la roba de la víctima. Precisament, són aquestes proves les que encara queden per realitzar en aquests moments al sospitós original i actual per part de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. Laiglesia va estar en el punt de mira des del principi de la Policia Nacional, que va ser la que es va fer càrrec de la investigació, que va apuntar-lo a ell i a Muntsa Careta, una altra amiga de la jove.

Santi Laiglesia / Cedida

Ambdós, segons va assegurar una persona al documental emès per Crims de TV3, Laiglesia vivia normalment al pis des d'on va ser llançada l'Helena Jubany i que fins i tot a la bústia de l'edifici hi figuraven dos noms: Muntsa Careta i Santi Laiglesia. Això va implicar la primera contradicció amb l'investigat, però després va sorgir la protesta ecologista a la qual tots dos haurien assistit en el moment de l'assassinat. Les noves evidències van posar en relleu la inconsistència de les versions i, ara per ara, encara continuen intentant establir connexions amb les respectives proves d'ADN.

Qui és Santi Laiglesia?

L'home i la seva parella, Muntsa Careta, eren coneguts d'Helena Jubany. Van coincidir a la Unió Excursionista de Sabadell (UES), on tots militaven i havien fet diverses escapades plegats. Laiglesia és advocat i criminòleg, i era una persona molt activa en el moment de la mort de la jove bibliotecària a Sabadell. Després del sobreseïment del cas de manera provisional va recuperar aquesta activitat. L'any 2016 va protagonitzar una guerra contra les discoteques de la Zona Hermètica de Sabadell que va fer l'Agrupació de Veïns de Gràcia de Sabadell. L'associació va unir-se a la petició de reobrir el cas Jubany però, sempre, preservant la presumpció d'innocència de l'ara investigat principal.