La Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat les noves multes que entraran en vigor aquest 2023. El recompte de sinistralitat del 2022 indica un total de 1.124 morts a les carreteres per tot l'estat espanyol, i els ministres d'Interior i de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ja han firmat un projecte de llei el passat novembre que modifica la vigent des del 2015 amb l'objectiu d'agreujar les sancions per aquells comportaments a la carretera que presentin un major risc a l'hora de conduir.

Les noves sancions de la DGT

El març de l'any passat ja va entrar en vigor la nova Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària. Aquest nou reglament eliminava el marge de 20 km/hora addicionals necessaris a l'hora d'avançar un altre vehicle a les carreteres convencionals, una mesura que ha generat molta polèmica. Així mateix, el nou reglament inclou els següents casos en els quals la sanció rebuda serà major:

En primer lloc, si un agent de Trànsit ens enxampa amb el mòbil a la mà mentre conduïm, perdrem sis punts del carnet i una multa de 600 euros. Per altra banda, la nova llei prohibeix explícitament portar dintre del vehicle mecanismes de detecció de radars. La multa corresponent a aquesta infracció augmenta fins als 500 euros, en comptes dels 200 que s’havia de pagar abans, així com la retirada de tres punts del carnet.

També serà obligatori aquest 2023 canviar de carril quan s'avança a ciclistes o ciclomotors quan se circula per vies amb diversos carrils per sentit. Abans només es perdien quatre punts si s'avançava posant en perill els ciclistes sense deixar la separació d'1,5 metres; ara, la sanció és de sis punts i es manté la multa de 200 euros. A més, també queda prohibit aparcar als carrils bici.

Els usuaris de patinet elèctric han de fer servir de manera obligatòria el casc; en cas d'incomplir aquesta norma, l'usuari serà sancionat amb una multa de 200 euros. Finalment, també augmenta a sis punts llençar objectes a la carretera que puguin provocar un accident.