Per a poder circular amb el nostre cotxe és obligatori haver passat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) per tots aquells automòbils que tinguin una antiguitat major a quatre anys. La prova s’ha de fer cada dos anys, però un cop el vehicle ja tingui més de deu anys s’haurà d’anar fent anualment. Aquesta inspecció permet demostrar a les autoritats que el cotxe està en perfectes condicions i que no suposa cap perill per a la resta de conductors ni per als vianants.

En cas d’aprovar la ITV, s’ha de col·locar obligatòriament al parabrisa el corresponent adhesiu que certifica que s’ha superat la prova i que marca la pròxima data en què s’ha de fer. En cas de no portar-lo, la Direcció General de Trànsit (DGT) pot sancionar amb una multa de fins a 80 euros. A més, cal destacar que la multa no serà per al conductor, sinó per al propietari del vehicle. És a dir, si estàs conduint el cotxe del teu pare i no has posat l’adhesiu, qui rebi la sanció serà el progenitor.

Tampoc serveix col·locar l’adhesiu a qualsevol lloc. Segons el Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, “en cas de vehicles que tinguin parabrises, el distintiu es col·locarà a l’angle superior dret del parabrisa per la seva cara interior”. En cas de no col·locar-lo d’aquesta manera, també es podria sancionar. Per a sort dels conductors, cada vegada és més habitual que siguin els mateixos treballadors de la ITV els que arrenquin el distintiu anterior i enganxin el nou. Només cal estar atents a què ho facin bé perquè no es pugui rebre la sanció.

Portar el distintiu caducat o manipular-lo també es pot multar

En el cas de circular amb un adhesiu caducat, la DGT podrà sancionar amb 200 euros. En el cas de circular després d’haver tingut un resultat desfavorable a la ITV la multa podria pujar fins als 500 euros. Això sí, només es pot multar sempre que el vehicle estigui circulant. Si el cotxe té la ITV caducada i està estacionat, no es pot multar. S’ha d’anar amb compte, però, perquè depenent el temps que faci, la DGT podria donar de baixa el vehicle.