No s’aturen els episodis de violència contra els funcionaris de les presons catalanes, malgrat l'acord per a garantir la seva seguretat. Aquest dissabte a la tarda, un intent del Centre Penitenciari Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires) ha protagonitzat un altercat en atacar cinc treballadors del centre amb una navalla d’afaitar que havia amagat entre la roba, segons ha pogut saber ElCaso.cat. El pres en qüestió compta amb molts antecedents per conductes violentes, i es va llançar contra els funcionaris que l’intentaven retenir amb la intenció d’apunyalar-los.

Els fets han tingut lloc aquest dissabte després que l’intern, un jove d’origen marroquí, generés aldarull entre la resta dels presos. Estava molt alterat i amb una actitud molt violenta, i va haver de ser traslladat al departament de sancions entre cinc funcionaris. La seva actitud agressiva, encarant-se amb els agents i intentant agredir-los a cops de puny, va impossibilitar un escorcoll en profunditat abans d’immobilitzar-lo en un llit amb subjeccions. Va ser al moment de deslligar-lo, després que es mostrés més calmat, quan va atacar els funcionaris amb una arma blanca.

Va intentar apunyalar els funcionaris

En veure que el pres estava més calmat, els funcionaris van procedir a treure-li les subjeccions per tal de poder escorcollar-lo degudament. En aquell moment, de manera molt sobtada, el pres va treure una navalla d’afaitar que havia amagat als pantalons i que portava des del mòdul 2, i es va llençar contra els funcionaris amb la intenció d’apunyalar-los. Els agents van poder reduir-lo, però dos d’ells van patir ferides abans de poder treure-li la navalla. El registre posterior de la seva cel·la va destapar que amagava bossetes amb substàncies estupefaents. Durant el matí d’aquest diumenge, el pres ha estat traslladat a un altre centre penitenciari.

WhatsApp Image 2023 03 26 at 11.42.21
Dos dels funcionaris van haver de rebre atenció mèdica per les seves ferides | Cedida. 

L'acord sobre la seguretat dels funcionaris de presons, en dubte

El passat dimecres el departament de Justícia i els representants dels funcionaris de presons van arribar a un acord segons el qual s'estableix el compromís de garantir la seguretat d'aquests últims, arran dels nombrosos episodis de violència contra els treballadors dels centres penitenciaris de Catalunya. L'associació Marea Blava, però, posa en dubte l'efectivitat d'aquest acord, valorant negativament el seu compliment. Des de l'agrupació denuncien que les mesures aplicades no són d'impacte, i se centren només en auditories i estudis d'incidents, mentre que les propostes de Marea Blava no van quedar recollides a l'acord. Aquestes estratègies no estan donant fruit, tal com demostra aquest darrer incident al mòdul 2 de la presó de Brians.