Nou episodi de violència contra els funcionaris en una de les presons de Catalunya. No passen gaires dies entre un incident i un altre. Tres funcionaris van ser ferits al Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès després de ser agredits per un jove magrebí intern en aquest centre, de 21 anys. Els fets es remunten a la setmana passada i els ha pogut conèixer i confirmar ara ElCaso.cat de fonts de Justícia i també per part dels funcionaris

Tres funcionaris ferits agredits per un intern de Joves

Segons consta a la denúncia que va ser enviada al jutjat de vigilància penitenciària, un intern no va fer cas a les ordres dels funcionaris que li reclamaven que tornés a l’espai reservat per a ell. No només no va fer cas a les ordres del funcionari, també el va amenaçar i li va començar a donar cops de puny a la zona de la cara i del cos. Li va fer diverses esgarrapades i li va donar un cop i el va fer caure per les escales. Dos funcionaris més van aparèixer a la zona per poder donar suport al primer, que estava ferit, i també van rebre cops de puny i mossegades per part de l’intern. Finalment, els tres funcionaris van poder contenir el jove i traslladar-lo al Departament Especial de Règim Tancat (DERT) del centre. 

Els tres funcionaris, després de poder ingressar el jove en aquest centre de càstig, van haver de ser atesos pels serveis sanitaris i no van poder acabar el seu torn de treball. Els fets es van posar en coneixement del jutge de vigilància del centre i també del jutjat de guàrdia de Granollers. Ara a l’intern, que compleix condemna en aquest centre per un robatori amb força, se l’ha considerat grau d'extrema perillositat i ja acumula altres primers graus, si bé en el moment dels fets no era considerat perillós, segons Serveis Penitenciaris. Mentre segueix al DERT, s’està esperant que s’aprovi un traslladat de centre.

El Centre de Joves de la Roca, un polvorí

El centre de joves de la Roca, la presó on ingressen els joves que són preventius o condemnats, és un polvorí. Les temptatives d’agressions a funcionaris van créixer aquest 2022 en un 83%, comparat amb les dades al mateix centre de 2021. Les agressions consumades s’han doblat, també, de 2021 a 2022, segons dades oficials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat.

Marea Blava, l’organització de funcionaris de presons, preguntat per aquest mitjà, després d’aquesta nova agressió coneguda, han acceptat que el clima al Centre de Joves de la Roca és “insostenible”. Asseguren que no tots els estaments que formen part del sistema penitenciari actuen igual a l'hora de donar resposta a les agressions continuades que pateixen els funcionaris en aquest centre penitenciari del Vallès. L’intern que va deixar ferits tres treballadors estava en règim ordinari, sense cap mesura especial de seguiment, malgrat que es tenia constància de la resposta agressiva que mostrava sempre que es conversava amb ell. Des de Marea Blava denuncien “manca de determinació en la classificació o tractament d'aquest tipus d'intern” i ho qualifiquen de “temerari” per posar en risc la vida dels funcionaris que hi han de tractar, com en el cas que ens ocupa, que tres d’ells van resultar ferits amb contusions, esgarrapades i mossegades. 

Més enllà d’aquest creixement exponencial d’agressions a funcionaris en aquest centre, que s’ha disparat els darrers anys, des de Marea Blava també denuncien que el nou sistema de repartiment de medicaments, que ja no es dona dissolta en aigua, sinó que s’entrega la dosi sencera a l’intern, provoca que alguns d’ells no se la prenguin o que la revenguin, causant més situacions greus de conflictivitat i, en definitiva, perill pels funcionaris. “Uns interns les venen i generen ingressos amb la medicació que no es prenen i altres consumint-la en abús i sense cap control”, assegura un portaveu de Marea Blava.