Les estafes dels falsos inspectors del gas s'han duplicat des del 2019 i els mètodes cada cop són més refinats. Així ho alerten els Mossos d'Esquadra, que inicien una campanya de prevenció amb l'arribada del fred i d'aquest tipus de robatoris.

Torna l'hivern i les estafes de falsos revisors del gas

La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya, FEGiCAT, l'empresa subministradora de gas BAXI i els Mossos d'Esquadra informen aquest matí en roda de premsa de la necessitat de conscienciar la població sobre els falsos revisors de comptadors, que estafen, furten i inclús roben amb violència al domicili de les víctimes.

Alerten d'una gran pujada dels casos i de diversos canvis en el modus operandi, que fa més difícil detectar els delictes.

Especialment, es busca prevenir i informar els col·lectius vulnerables, com ara la gent gran, que solen ser la principal víctima d'aquestes bandes de delinqüents.

Remarquen la importància de denunciar els fets un cop passin, per poder tenir un registre i detallar els perfils i mètodes d'aquests grups criminals.

Augmenten els casos i es refinen els mètodes

Les últimes informacions sobre la situació entorn aquestes accions delictives, que se solen detectar a diferents punts de Catalunya, però amb major incidència a l’àrea metropolitana, estan lluny de reduir-se.

El confinament i l’ús intensiu dels habitatges han creat el marc perfecte perquè aquestes organitzacions puguin tenir més impacte.

Tot i que no existeix un únic mètode a l’hora de cometre els actes delictius, existeixen patrons comuns.

En la majoria de casos, el fet delictiu s’inicia via telefònica per presumptes empreses de manteniment de gas.

El perfil dels estafadors acostuma a ser una sola persona o parelles mixtes, tot i que en els darrers mesos han predominat les parelles de dones joves. Tots ells pertanyen a grups o clans que es mouen de forma itinerant per tota Espanya.

Furts, estafes o robatoris amb violència

Després de convèncer les víctimes de ser revisors i un cop al domicili, es produeixen diferents tipologies de delicte.

Es poden produir furts, en els quals actuen de forma organitzada més d’una persona: mentre que un fa la suposada revisió del gas, l’altra passeja pel domicili robant objectes de valor.

També hi ha casos d'estafa, en la qual durant la suposada revisió demanen pagament en efectiu o números de targeta per a fer posteriors càrrecs. A vegades es combinen tots dos delictes i en el pitjor dels casos es produeix robatori amb violència o intimidació.

El perfil de les víctimes es tracta de persones grans, especialment dones que viuen soles. És per això que ara les parelles de lladres acostumen a ser dones joves, que donen més confiança a aquest sector de les víctimes.

La importància de denunciar els fets

Els fets tenen, a banda de les pèrdues econòmiques, un impacte psicològic negatiu en la víctima, ja que els causa por i inseguretat, a més de sentir vergonya per haver caigut en aquest tipus d’engany. A més a més, les víctimes, que acostumen a ser persones grans, no són capaces de reconèixer als estafadors o donar descripcions acurades.

Els Mossos d'Esquadra, que col·laboren amb aquesta iniciativa, posen èmfasi en la importància de denunciar els fets, ja que en nombroses ocasions els fets queden aïllats a causa de la vergonya que pateixen les víctimes.

“Un augment de les denúncies ajudaria a la policia a disposar de més dades, conèixer millor el modus operandi del delicte i disposar així de més evidències en processar judicialment als delinqüents”, explica Jaume Alcaide, president de FEGiCAT.

La situació continua sent crítica

La campanya posa de manifest que la situació continua sent crítica i que es necessita col·laboració per frenar aquest frau que atempta contra col·lectius vulnerables.

Ja l’any 2015 es va crear una Comissió de Treball entre els Mossos d’Esquadra i FEGiCAT amb l’objectiu de crear i implementar iniciatives que controlessin, previnguessin i eliminessin l’activitat delictiva perpetrada pels falsos inspectors de gas que es produïen als domicilis.

Per evitar ser víctima d’aquest tipus d’estafa, els Mossos d’Esquadra recomanen no deixar accedir al domicili a persones desconegudes sense cita prèvia i que en el moment de la inspecció no es faciliti cap rebut ni dada bancària ni es pagui cap import en efectiu.