Abdellah, el jove marroquí de 27 anys que va arrasar amb un cotxe la terrassa d'un restaurant a la pedania murciana de Roldán, es va apunyalar a ell mateix després del presumpte atac terrorista. Ara, l'aparició d'unes cartes en les quals assegurava que es tractava d'un atac terrorista, ajuden a dilucidar com i per què van succeir els fets.

Atropellament massiu en una terrassa de Múrcia

Divendres passat 17 de setembre, un cotxe arrasava la terrassa d'un restaurant indi a l'avinguda de Múrcia de Roldán, una pedania de la localitat murciana de Torre Pacheco.

A conseqüència de l'atropellament, un home de 47 anys, Oliver, de nacionalitat veneçolana i comensal a l'establiment, va morir. També moria el conductor del vehicle, que, a més, tenia ferides d'arma blanca: havia estat apunyalat.

Atropellament|Abús mortal Múrcia / @alvisepf

Atropellament mortal en Roldán / @alvisepf

Altres dues persones van resultar ferides i el succés no va deixar indiferent ningú d'aquesta petita comunitat. A més, diversos vídeos i imatges compartits a les xarxes socials el van convertir en un fet d'interès nacional.

Possible atac terrorista

Instants després, diverses hipòtesis es posaven sobre la taula: una baralla prèvia a l'incident, un accident, o un desequilibri mental del conductor van ser les principals.

Però avui tot ha fet un gir, quan l'Audiència Nacional ha començat a investigar la tragèdia com un possible atac terrorista.

Accident Roldán / @ondaregional

Investiguen com un atac terrorista l'incident en Roldán / @ondaregional

Malgrat tenir molt poques víctimes i que cap organisme islàmic no ho reivindiqués, diverses pistes han apuntat cap a un mòbil d'inspiració gihadista.

El més remarcable ha estat el resultat de l'autòpsia, que ha confirmat que les ferides d'arma blanca se les havia fet a si mateix el jove després de perpetrar el presumpte atemptat. De fet, l'arma es va trobar dins del cotxe.

Es va apunyalar a ell mateix després de l'atropellament

Al llarg del dia d'avui, tanmateix, altres detalls reforcen la hipòtesi. Tal com informa el mitjà Nius, Abdellah també va deixar diverses cartes escrites abans de matar-se, en les quals assegurava que el que pretenia dur a terme era una acció terrorista.

A més, un testimoni va declarar que havia pogut veure'l resant després de la col·lisió i va precisar que havia realitzat el Tawhid: un senyal dels gihadistes d’Estat Islàmic que consisteix a aixecar el dit índex de la mà dreta cap al cel.

El gest simbolitza "la proclamació de l'Únic", l'anomenada Unicitat d'Al·là, que assenyala el convenciment de què no hi ha més déu que el seu.

Cartes proclamant una acció terrorista

El mateix dia de l'atropellament mortal, el mateix propietari del bar assegurava que el jove havia estat fent voltes amb el cotxe pels voltants de Torre Pacheco fins que va arribar a l'avinguda de Múrcia.

Va ser en aquesta via on va entrar circulant a més de 120 quilòmetres per hora per arrasar la terrassa del restaurant i estampar-se contra la façana d'un habitatge.

Segons el mitjà citat, Abdellah, de nacionalitat marroquina, va arribar a Espanya quan només tenia 13 anys. Va passar cinc anys, fins que va complir la majoria d'edat, en un centre de menors no acompanyats de València.

I fa tres anys es va mudar a la localitat murciana de Torre Pacheco amb el seu germà Bendaoud. Ara, als 27, ha estat el presumpte terrorista que ha matat una persona i a ell mateix a la pedania de Roldán.

"Víctima del sistema"

Mentre la investigació continua, el jutge Alejandro Abascal haurà de determinar si es tracta efectivament d'una acció terrorista duta a terme per un llop solitari o si el jove tenia algun desequilibri mental.

En una de les cartes trobades, assegurava que havia estat víctima del sistema i d'agressions mentals. Els investigadors de la Guàrdia Civil ja han escorcollat el seu domicili i ara analitzen el seu material informàtic per buscar possibles vincles amb el gihadisme, mentre s'ha decretat el secret de sumari.