Sis dies de terratrèmols han culminat amb l'erupció de volcà Litla Hrút a Islàndia. La lava volcànica ha començat a fer-se visible cap a les 16.40, hora local, d'aquest dilluns, que corresponen a les 18.40 d'Europa Occidental. Segons ha informat el servei meteorològic islandès, la fissura té uns 200 metres de llarg i es poden veure dolls de magma que surten d'ella i lava fluint de tres petites fissures als vessants oriental i nord-est. A més, també ha començat a observar-se fum cap al nord-oest. El succés s'ha produït a uns 30 quilòmetres de la capital de l'illa, Reykjavík.

Tot i que l'erupció s'ha produït en una zona propera a la capital islandesa, el fum i els dolls de magma anirien en una altra direcció. El Litla Hrút és a l'àrea de la península de Reykjanes, molt a prop d'on van registrar-se explosions volcàniques anteriors els anys 2021 i 2022. Tanmateix, l'activitat sísmica és relativament baixa en comparació amb l'inici de la carena per on discorre el corredor. Aquest dissabte al vespre es van produir petits terratrèmols a Kleifarvatn, i el terratrèmol més gran va ser de 4,6 de magnitud. Com a resultat, hi va haver una caiguda de roques als voltants de Kleifarvatn i Trolladyngja. Van caure pedres, entre altres coses, sobre Krísuvíkurveg i Djúpavatnsleið.

L'erupció del volcà Litla Hrút no ha provocat, de moment, afectacions i interrupcions a les arribades i sortides de l'aeroport principal d'Islàndia, Keflavik, que serveix fonamentalment a la capital del país. Tanmateix, el fet que comencés a sortir fum i magma a les portes de les vacances d'estiu ha recordat tant als islandesos com a molts europeus una de les explosions volcàniques més gegantines de la història recent a l'illa, quan va entrar en erupció l'Eyjafjallajokull l'any 2010

Paralitzarà aquesta erupció els vols a tota Europa?

Eyjafjallajokull va erupcionar al sud del país i va començar a llençat un gegantí núvol de cendres que va provocar que milers d'islandesos necessitessin ser evacuats de les seves cases. Però, a més, va paralitzar el trànsit aeri de gairebé tota Europa durant setmanes, només van salvar-se alguns països del sud del continent. Això va fer que es cancel·lessin més de 100.000 vols comercials en una temporada amb una gran demanda de viatgers i que les aerolínies intensifiquen i augmenten les seves connexions. S'estima que va afectar més de deu milions de persones. 

Des de l'Oficina Meteorològica d'Islàndia encara no han especificat l'impacte que podria tenir pel país i la resta del continent europeu l'erupció estiuenca del Litla Hrút. Tanmateix, a la zona ja es va produir intrusió de magma durant els mesos de juliol i agost del 2022 i no va provocar grans afectacions ni al país ni a la resta d'Europa.