El passat 31 d'octubre els veïns de Gijón es despertaven amb la notícia de la mort de l'Olívia, una nena de sis anys, assassinada presumptament per la seva mare. La policia va trobar mare i filla al llit: la primera assegurava que havia pres barbitúrics i va ser traslladada, ja detinguda, a l'hospital; desgraciadament, la petita ja era morta, asfixiada a conseqüència d'una sobredosi de pastilles administrades per la seva mare.

L'acusada, Noemí Martínez, estava en tractament psiquiàtric i feia anys que prenia uns tranquil·litzants per prescripció mèdica. La nit del crim hauria fet servir aquests medicaments per matar la seva filla, administrant-les-hi en un got de llet amb cacau, les restes dels quals es van trobar en fer l'autòpsia. Noemí Martínez està a l'espera de passar a disposició judicial, i fonts de la Policia de Gijón asseguren que durant la seva detenció ha mostrat una actitud freda i sense cap remordiment davant allò que havia comès.

Acabava de perdre la custòdia

El pare de la nena, Eugenio, feia cinc anys que lluitava per obtenir la custòdia de l'Olívia. Noemí i ell es van casar el 2015, i poc després de tenir la filla Eugenio va demanar el divorci. La separació va afectar la Noemí, qui va denunciar el seu exmarit fins a 28 vegades acusant-lo de maltractaments físics i psicològics, per agressions i abusos a la menor, per incompliment del règim de visites i així un llarg etcètera. El pare va ser absolt en tots els casos i finalment li van atorgar la custòdia de l'Olívia, un dia abans del crim.

Precisament aquesta decisió judicial va ser el detonant que va portar la Noemí a prendre la macabra decisió de posar fi a la vida de la petita. "Abans de deixar-la amb el seu pare, la mato" va escriure en un missatge al seu germà després d'emportar-se la nena de Segòvia, on viu el pare, a Gijón, segons avança El Comercio. Va ser aquest germà qui va alertar la Policia perquè no rebia cap notícia de la Noemí, i que va acabar amb la tràgica troballa del cadàver de la nena.

‘Es veia venir’

La família paterna de l'Olívia, així com els veïns i coneguts del seu pare, asseguren que durant els últims anys hi ha hagut moltes senyals que alertaven que la mare no es detindria davant res per tal de mantenir la custòdia de la seva filla. En una ocasió, va arribar a denunciar l'àvia paterna per maltractaments. "No s'atrevia ni a banyar la nena per por que es fes un blau i Noemí la denunciés per agressió", han dit a El Comercio els familiars d'Eugenio.

a1b668c733e33eb9b65eb0b7b40b6c93e69fd509w
La familia paterna d'Olívia va transportar el fèretre de la petita / EFE

"Això es veia venir, es veia venir", lamentava també una de les sanitàries que va haver de declarar en un dels judicis per aclarir que una ferida que tenia l'Olívia se l'havia fet jugant al carrer amb les seves cosines. La nena ha estat enterrada a Torrecaballeros, localitat segoviana on resideix el seu pare.