Tot i que cada vegada són més habituals les estafes suplantant empreses conegudes, encara hi ha ciberdelinqüents que opten per estils més clàssics, com podria ser el xantatge. Aquest és el cas de l'estafa de la sextorsió, un frau que s'ha tornat a posar de moda últimament, tal com han alertat els Mossos d'Esquadra a través de les seves xarxes socials. En aquest cas, els estafadors amenacen la víctima amb enviar als seus contactes unes imatges sexuals seves que han aconseguit si no els fan un pagament d'una important quantitat en criptomonedes.
L'estafa de la sextorsió
L'estafa té lloc a través de correu electrònic. La víctima rep un missatge amb l'assumpte "esperant pagament", on una persona anònima l'informa que "tenim control total al seu compte i a tots els seus dispositius". Explica que porta "mesos vigilant-lo" després que s'infectés amb un programari que hi havia en una de les pàgines que havia visitat. El ciberdelinqüent detalla que així han aconseguit accedir a l'ordinador i la resta de dispositius, podent-lo vigilar quan volguessin, activant la càmera i el micròfon sense que se n'adonés. A més, apunta que també ha tingut accés a tota la seva llista de contactes i als seus correus electrònics.
⚠️ Campanya de sextorsió: t'envien aquest correu electrònic en què et diuen que tenen imatges íntimes teves i les compartiran amb els teus contactes si no els pagues criptomomenedes Bitcoin
— Mossos (@mossos) September 30, 2023
🚫 No paguis res, és una estafa#StopEstafes @osiseguridad pic.twitter.com/fTwDMzupUn
Després d'explicar-li tot aquest context, arriba el moment del xantatge. L'estafador assegura que ha pogut enregistrar un vídeo on apareix masturbant-se i es pot veure també quines imatges utilitzava per fer-ho. L'amenaça de publicar-ho a les xarxes socials i enviar-ho als seus contactes, si a canvi no li fa una transferència de bitcoins per valor de 750 dòlars americans. El ciberdelinqüent, per fer-ho, li dona un marge de 48 hores des del moment d'obrir el correu electrònic, assegurant que el publicarà igualment si avisa a la policia o li ensenya el missatge a algú.
La realitat, però, és que tot el que apareix al missatge és fals. Es tracta de l'estafa de la sextorsió, tal com apunten des dels Mossos, i ni han aconseguit infectar l'ordinador, ni accedir a cap contacte, ni gravar cap vídeo íntim. Es tracta tot d'un relat fictici per fer entrar la por a la víctima i que es vegi obligada a pagar la quantitat que demanen. Per això, des de la policia catalana demanen no pagar res en rebre aquest correu electrònic i eliminar-lo tan aviat com sigui possible.