Sempre hi ha aquest dubte: si no m'envien la multa de trànsit a casa l'haig de pagar? Doncs potser sí o no, tot depèn d'algunes variables. Primer s'han de tenir en compte els terminis perquè la sanció prescrigui i després el tipus de gravetat de la infracció. La Direcció General de Trànsit (DGT) pot arxivar l'expedient sense imposar cap tipus de multa, segons explica autopista.es citant l'assessoria jurídica Legalitas, si durant un determinat període de temps l'administració no porta a terme la notificació corresponent ni fa alguna acció.
Quant temps haig d'esperar per aconseguir la prescripció de la multa?
Però, per tot això, s'ha d'estimar quins són els terminis de prescripció de les multes de trànsit. Així, doncs, en el cas de les sancions de circulació depèn de la gravetat de la infracció. En el cas de les lleus, s'arxivaria després de tres mesos, mentre que les greus o molt greus es faria als sis. No obstant això, si s'imposa la sanció la prescripció serà de quatre anys per les que impliquin l'abonament d'un cert import monetari i d'un any per les que no s'hagi de pagar.
Tanmateix, la interrupció de la prescripció també es possible si durant el termini assenyalat es produeix una acció o actuació de l'organisme sancionador recollida a l'expedient i notificada al denunciat. Aquest parèntesi només pot donar-se si s'entrega la notificació de la denúncia en el moment, posteriorment al domicili, a través de la Direcció Electrònica Vial o per la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
Per calcular si la multa pot prescriure, primer s'ha de començar a comptar des del dia que va cometre's la infracció viària. No obstant això, cal tenir en compte que si la notificació o les accions a l'expedient queden interrompudes i després tornen a realitzar una actuació sancionadora, el termini torna a iniciar-se des de zero. És a dir, l'anul·lació de la multa o el procés duraria entre tres i sis mesos més.