Hisenda té cada vegada més mecanismes per vigilar els moviments de diners en efectiu. Abans aquest tipus de transaccions podien servir per evitar els controls fiscals de les autoritats, però l'organisme que s'encarrega de controlar els impostos sobre els beneficis compta amb nous mètodes per trobar i sancionar els infractors.

La normativa relacionada amb les transaccions de diners en efectiu també s'ha endurit per lluitar contra l'economia submergida i les seves conseqüències com el frau fiscal o la compra de substàncies o productes il·legals com drogues o armes.

És convenient conèixer la normativa relacionada amb els diners en efectiu, ja que altrament podries ser sancionat per Hisenda per cometre una irregularitat sense saber-ho, ja que des de l'estiu passat diverses lleis han canviat.

Les accions per les quals Hisenda pot multar-te

L'Agència Tributària està molt atenta a les transaccions en efectiu de quantitats importants i algunes d'elles poden ser sancionades. Hi ha diversos exemples d'elles com els pagaments en efectiu de quantitats iguals o superiors als 1.000 euros. S'hauran de fer sempre per transferència o per un sistema que permeti registrar-les.

També pagar amb bitllets de 500 euros pot ser un motiu pel qual ens investigui Hisenda. Aquest tipus de pagaments mouen molts diners sense deixar massa rastre pel qual resulten sospitosos i són motiu d'alerta.

Caixer / Policia Nacional

Caixer automàtic / Policia Nacional

Els bancs que registren moviments superiors als 3.000 euros avisen les autoritats perquè verifiquin la procedència dels diners. Aquest tipus de transaccions bancàries s'han de justificar per evitar qualsevol mena de problema.

Alguns delinqüents coneixen aquests límits pel que fan diverses transaccions a un compte amb quantitats molt menors, aquesta acció també crida l'atenció d'Hisenda i pot suposar l'inici d'una investigació, ja que quan es tracta de xifres importants de diners s'han de justificar.

Finalment, les transaccions que superin els 10.000 euros s'hauran de justificar davant de l'Agència Tributària sempre. Si no es fa, Hisenda enviarà un avís, ja que es tracta d'una xifra molt elevada.

Altres límits relacionats amb els diners en efectiu

Hi ha una llei a Espanya que regula la quantitat de diners que poden portar una persona a sobre. El límit està estipulat per la Llei 10/2010, del 28 d'abril, i està en 100.000 euros. Aquest tipus de lleis es creen per lluitar contra el finançament d'organitzacions delictives.

Curiosament, la legislació espanyola no regula la quantitat de diners en efectiu que poden tenir una persona a casa seva. Si és capaç d'acreditar la seva procedència davant de les autoritats no tindrà cap problema legal amb Hisenda.

Algunes persones creuen que no tenir-lo en cap entitat bancària és perdre diners, ja que no genera cap mena de rendibilitat i pot ser afectat per la inflació de manera més directa.