Els problemes i polèmiques relacionades amb els impostos i Hisenda estan últimament en boca de tots. L'evasió d'impostos per part de youtubers que marxen a Andorra ha reobert un debat candent.

És molt important que les persones coneguin les lleis relacionades amb els impostos, ja que si no les compleixen, es poden enfrontar a sancions extremadament altes.

De fet, Hisenda està constantment vigilant el que fan els habitants d'Espanya amb els seus diners, l'organització està sempre atenta a qualsevol moviment estrany que hi pugui haver en els comptes corrents de les persones.

Encara que amb la pandèmia es va incentivar el pagament a través de targeta, la qual cosa facilita molt més el control d'Hisenda, hi continua havent moltes persones que intenten aprofitar-se de les normes o eludir-les, l'Agència Estatal d'Administració Tributària no descansa.

Els pagaments en efectiu

Segons els estudis del Banc d'Espanya a prop del 36% de les persones prefereixen continuar pagant amb monedes i amb bitllets. Encara és comú que moltes persones facin ingressos i extreguin diners al caixer automàtic.

No és necessari justificar la procedència dels diners que s'ingressen al caixer fins a la quantitat de 3.000 euros. En el cas de fer un ingrés major de 1.000 euros a través de la finestreta serà obligatori presentar el DNI.

Hisenda EP (2)

Edifici d'Hisenda / Europa Press

De fet, els bancs estan obligats per llei a avisar el Banc d'Espanya i a Hisenda quan es realitzi un ingrés superior als 3.000 euros. Després s'obre una investigació per comprovar si es tracten d'estalvis no justificats i en el cas que així ho considerin podran sancionar la persona investigada.

Més investigacions d'Hisenda

Els bancs tenen més mecanismes per detectar els ingressos anormals en els comptes bancaris, no es basen únicament en les quantitats de diners. També poden detectar ingressos en efectiu que siguin constants i de manera continuada.

Hisenda també vigila totes les operacions que es realitzin amb bitllets de 500 euros independentment de la quantitat ingressada. La vigilància serà més gran quan es tracti d'una operació que superi els 10.000 euros.

La normativa que s'encarrega de regular aquest tipus d'operacions és la Llei 11/2021 de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal, que va entrar en vigor des del mes d'octubre passat.

Aquesta llei també aplica en els pagaments de qualsevol persona a qualsevol botiga, tots els pagaments superiors a 1.000 euros s'hauran de fer a través de transferència o amb un pagament mitjançant targeta de dèbit o crèdit.