El Nadal ja és aquí i amb ell les estafes de cistelles de regal. Una recurrent enganyifa els últims anys és la de guanyar un lot de productes de xocolata Ferrero Rocher. Molts usuaris a les xarxes socials han assegurat haver rebut per WhatsApp ofertes amb premis d'aquest tipus i amb marques molt característiques que acostumen a ser a tots els regals previs a les nits de Nadal i Reis. Aquest tipus de ciberdelinqüència és molt semblant als textos enviats per diferents plataformes virtuals aprofitant el Dia de la Mare, per engalipar el nombre més gran de persones possibles per fer-se amb les seves dades bancàries, les seves claus i fins i tot informació personal, un mètode conegut en la majoria dels casos com phishing.
Sorteig de 5.000 cistelles de Ferrero Rocher
L'estafa, en aquest cas concret, és per promocionar un suposat (i fals) sorteig de 5.000 cistelles de Ferrero Rocher. La gràcia? Que són totalment gratis. Un punt important per un Nadal que cada cop s'encareix més i el preu dels productes puja cada dia que passa i s'apropa el 24 de desembre. Però compte: no és un premi real, només aprofiten les festes i els tradicionals detalls nadalencs per fer-t'ho creure. I d'una forma molt creïble, perquè utilitzen WhatsApp, cosa que desvincula els habituals SMS que ja s'han convertit en una trampa habitual on clicant en un enllaç aprofiten per demanar-te les dades i fer-se amb les claus necessàries per extreure diners dels teus comptes bancaris, per exemple.
Aquest missatge de cistella de Ferrero Rocher per WhatsApp dient que has guanyat o que pots fer-te amb un dels lots acostuma a venir amb un enllaç. Però al clicar, ens redirigeix a una pàgina on intenten enganyar-nos per aconseguir les nostres dades personals i bancàries. Tanmateix, el mètode en aquest cas no està perfeccionat del tot: no hi ha la imatge amb els colors corporatius de la companyia, però si fotografies de les seves xocolates i altres productes. Pel que sembla, Mojácar (Almeria), el nou poble Ferrero d'aquest hivern, succeint a Peníscola, seria un dels epicentres de l'estafa per missatgeria instantània.
L'enllaç de WhatsApp no té domini espanyol
Els veïns propers a l'entorn de Mojácar, segons ha explicat el Diario de Almería, haurien rebut massivament el missatge per WhatsApp amb l'enllaç on se'ls prometia fins a "5.000 regals" gràcies a la "cistella de xocolata de Nadal Ferrero". Però encara és més sospitós al veure que la URL té com a domini ".ru", que estaria associat a Rússia. Tanmateix, com passa a Espanya, on es pot registrar un domini amb ".es" sense ser al país, podria passar el mateix amb la potència eslava. Però aquesta és la part on menys atenció es para pels internautes, cosa que afavoreix l'estafa. Així que compte aquest Nadal amb les cistelles regal, clicar en un enllaç o introduir dades bancàries o personals. Pot ser més rentable comprar que participar en un sorteig, si aquest no és més que un frau de phishing.