Amb una escala es despenjaven des dels terrats per accedir a pisos de Barcelona, a la zona alta, a Sarrià. A partir d’aquests robatoris, els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria del districte de Sarrià van començar a seguir la pista d’un grup de lladres de nacionalitat albanesa, molt actius i preparats, que actuaven per tot el país. La investigació es va encreuar amb una altra que estava duent a terme la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Ponent, que també seguia aquests lladres, els quals van començar robant en pisos, però posteriorment van passar a assaltar tota mena d’establiments. En un robatori frustrat, en el qual van perdre eines, els lladres van acabar la nit assaltant una ferreteria a Tàrrega per aconseguir-ne més. Aquestes eines es van trobar després en un assalt a Cubelles, al Garraf. Hi ha hagut robatoris arreu de Catalunya, un dels factors que ha complicat la investigació, a més del seu modus operandi, dissenyat amb molta autoprotecció per evitar ser detinguts.

 

Després de mesos de feina, aquest dimarts, i tal com va avançar ElCaso.cat, es va poder culminar el que s’ha batejat com a “cas Everest”, que ha permès detenir sis lladres, tots de nacionalitat albanesa, que després de ser lliurats al jutjat de guàrdia d’Igualada han ingressat a presó. Durant l’operació es van fer sis entrades i escorcolls en quatre pisos, en una plantació propera a l’A-2, a Montmaneu, i també, a l’Espelt, en una nau que es feia servir per assecar les plantes.

Investigació encreuada entre Sarrià i la DIC de Ponent

Arran de les investigacions dutes a terme per la policia catalana de les dues unitats d’investigació, a Barcelona i Lleida, s’ha pogut vincular el grup amb un total de 27 robatoris amb força i amb la seva relació amb el narcotràfic, concretament amb el conreu de marihuana. Es creu que els detinguts actuaven sota les ordres d’una organització que els encarregava els robatoris i, alhora, recollia els diners per finançar les plantacions de marihuana, un dels negocis que, ben escalat, pot donar molts beneficis.

Durant setmanes, els Mossos han estat seguint els lladres per poder-los localitzar tots i detenir-los, com finalment s’ha aconseguit. En les entrades judicials s’han intervingut 27 quilos de marihuana amb cabdells ja assecats, 220 plantes, una arma curta simulada de gas, roba i eines utilitzades en diversos robatoris, cinc projectils de 9 mm Parabellum, 8.200 euros en efectiu i el material emprat per cometre els robatoris, com ara eines i les escales per despenjar-se. Alhora, en els escorcolls, també s’han intervingut diversos objectes que els investigadors poden utilitzar per vincular els lladres detinguts als gairebé trenta robatoris que se’ls imputen.

Els agents que van iniciar els seguiments, en aquest equip conjunt entre Sarrià i Ponent, van detectar que els lladres feien servir tècniques d’autoprotecció per evitar ser arrestats o descoberts durant els robatoris. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els lladres sortien del pis on vivien, sobretot a la zona de l’Urgell i l’Anoia, i es movien per tot el país. A la nit s’activaven i s’amagaven al bosc durant hores. Feien esperes llargues i també caminades llargues per amagar-se.

lladres marihuana (2)
Imatge de l'exterior de la nau, a l'Espelt, a l'Anoia / GRS

Quan era el moment, assaltaven l’objectiu, amagaven el botí i les eines per la mateixa zona boscosa i s’amagaven fins a primera hora del matí per agafar els cotxes i tornar cap a casa. Fins i tot es vestien amb roba de treball per simular que eren operaris que es desplaçaven a la feina, aprofitant els embussos de primera hora del matí per no ser detectats. Dies més tard, tornaven al lloc on havien amagat el material i les eines i les recuperaven, per iniciar de nou la rutina. Els Mossos els han seguit la pista durant setmanes per localitzar on vivien. Tot i que prenien totes aquestes mesures de seguretat, els Mossos van poder seguir-los de ben a prop, enregistrant imatges de tots els seus moviments, i això els ha permès acreditar tota l’organització criminal. Així, han presentat al jutjat de guàrdia d’Igualada un atestat complet que ha permès que la fiscalia i el magistrat coincidissin a sol·licitar, i ordenar, presó provisional. Els sis homes albanesos no tenen arrelament al nostre país i, segons els Mossos, la possibilitat que fugissin i no es presentessin al judici era alta.

Durant aquests seguiments, que els sis homes ni van percebre, els Mossos que van liderar la investigació també van arribar fins a plantacions de marihuana a la zona de l’Anoia. Tot apunta que el principal objectiu dels lladres era aconseguir joies i diners per invertir-los en el desenvolupament de cultius de marihuana, tal com va avançar dimarts ElCaso.cat.

Els Mossos creuen que el grup criminal desarticulat, que ha ingressat a presó, ha comès 27 robatoris en domicilis, bars, benzineres, establiments comercials i empreses de Lleida, la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i l’àrea metropolitana de Barcelona, encara que no es descarta que, arran de l’anàlisi dels objectes intervinguts en els escorcolls, se’ls pugui relacionar amb més delictes. Els sis detinguts, tot i estar representats majoritàriament per José María Cenera, especialista a defensar suposats delinqüents albanesos, han ingressat a presó.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!