Detectades a Reus, a l’interior d’una botiga estil basar xinès, i llestos per a la seva venda al detall, desenes de joguines d’estil manga falsificades. L’alerta la van donar uns clients que van detectar que en aquesta botiga de la capital del Baix Camp es podien trobar ninots de personatges d’aquest tipus d’animació japonesa per sota del preu de mercat. Alguna cosa no quadrava.

La informació recollida per la Guàrdia Urbana va ser posada en coneixement de la Guàrdia Civil, que, conjuntament amb la policia de la ciutat, la setmana passada, van fer una inspecció al local de l’avinguda dels Països Catalans per aclarir d’on sortien aquelles joguines tan barates. El local, regentat per una família xinesa, té molta anomenada a la capital del Baix Camp, sobretot, per productes singulars i a bon preu, com aquests ninots desitjats per col·leccionistes i friquis de l'ecosistema manga. Sembla que la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil han trobat el gat amagat.

Les sospites es van confirmar just entrar. Els agents especialitzats en Fiscal i Fronteres de la Guàrdia Civil i agents de la policia administrativa de la Guàrdia Urbana de Reus van detectar uns 350 ninots de manga que estaven a la venda de manera il·legal. El preu, per sota de mercat, va fer sospitar que existissin certes irregularitats en la seva comercialització. Durant la inspecció es va comprovar la informació que s'havia rebut i, a més, controlar la qualitat i la seguretat d'aquestes figures i altres joguines que es poguessin trobar a la venda, juntament amb la traçabilitat dels mateixos productes, ja que de vegades els produïts fora de la Unió Europea i que eludeixen els seus preceptius controls pateixen certes deficiències de qualitat, que afecten la seguretat dels consumidors.

Més de 350 ninots, valorats en 15.000 euros

Els agents especialistes van confirmar que faltaven els documents duaners que emparessin la seva traçabilitat i la seva importació legal, per la qual cosa es va interposar denúncia segons la Llei Orgànica 12/1995 de 12 de desembre contra el contraban. A més, com que les joguines no estaven etiquetades en català o castellà, la Guàrdia Civil també les va intervenir i precintar, a l’espera que l’autoritat competent, la Duana de Tarragona, aclareixi què fer-ne. En total es van treure del mercat il·legal 350 ninots de manga que, segons la Guàrdia Civil, estaven valorats en uns 15.000 euros

IMG PRECINTANDO
Imatge d'agents de la Guàrdia Civil i de la Guàrdia Urbana de Reus, amb el material intervingut / Cedida

Amb aquesta actuació, es va evitar l'arribada al consumidor final de joguines i ninots que incomplien la normativa legal de seguretat a les joguines. Sense oblidar que també es produïa una situació de competència deslleial entre comerciants i es perjudicava el comerç legal que sí que compleix amb les seves obligacions, asseguren des de la Guàrdia Civil.