La incursió massiva de narcollanxes a les costes espanyoles s'ha convertit en una realitat recurrent, especialment després de l'assassinat de dos guàrdies civils a Barbate (Cadis). La falta de mitjans que denuncien davant el Ministeri de l'Interior des de fa mesos els agents de l'Estret, on els traficants campen pràcticament al seu aire, també arriba a les Illes Canàries, on s'ha viscut un narcosegrest i, ara, s'ha conegut la notícia d'una nova embarcació interceptada amb quatre tones de cocaïna en aigües de l'Atlàntic. La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta, han aconseguit aturar una llanxa semirígida que transportava uns 4.350 quilos de l'esmentat estupefaent.

 

L'operatiu d'aquesta captura al sud de les Illes Canàries ha estat fruit de l'intercanvi d'informació entre diversos organismes internacionals i nacionals, com és el cas en el primer de la National Crime Agency (NCA) del Regne Unit i la Drug Enforcement Agency (DEA) dels Estats Units. Policia Nacional, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera han liderat la investigació que ha aconseguit determinar una freqüentada ruta, suposadament, de tràfic de drogues procedent de Sud-amèrica que entraria a les costes espanyoles per les Canàries. Això va fer que s'establís un dispositiu naval per tal de donar amb la narcollanxa que realitzava els lliuraments.

La ruta atlàntica de la cocaïna i quatre detinguts

Els agents van interceptar l'embarcació i van procedir a l'abordatge a 500 milles al sud de les Illes Canàries. La càrrega era clarament visible, consistia en uns 4.350 quilos de cocaïna. A més, Policia Nacional i Guàrdia Civil van detenir en aquell mateix moment de l'escorcoll de la narcollanxa quatre homes, de nacionalitats espanyola, romanesa, marroquina i moldava, respectivament. Un d'ells, a més, era un narco gallec conegut per la policia pels seus nombrosos antecedents.

S'ha interceptat una narcollanxa però la ruta atlàntica de la cocaïna continua oberta. Així es denomina aquesta via d'entrada de drogues a Espanya i, posteriorment, a Europa, coneguda per ser utilitzada per tota mena d'embarcacions que, procedents de Sud-amèrica, transborden les substàncies estupefaents en meitat de l'oceà Atlàntic per a la posterior introducció al continent europeu. En qualsevol cas, l'operació antidroga no està tancada i els tres cossos que han actuat al dispositiu investiguen la possible presència a la zona d'altres embarcacions que poguessin estar implicades, per la qual cosa no descarten noves actuacions.

Respecte als quatre detinguts, el narco gallec i els altres tres tripulants, romanès, marroquí i moldau; passaran les pròximes hores a disposició del Jutjat Central d'Instrucció corresponent, juntament amb l'embarcació i la substància estupefaent.