Nous casos de nadons intercanviats. En aquest cas, per error, als hospitals de la Vall d'Hebron de Barcelona i al General de Guadalajara els anys 1972 i 1971, respectivament. Així ho ha anunciat aquest dimarts l'advocat José Sáez Morga, que porta també un cas d'una de les nenes intercanviades a l'Hospital San Millán de Logronyo que van tenir coneixement el 2021. En els casos de la ciutat catalana i la castellanomanxega, els afectats reclamen uns tres milions d'euros pels danys ocasionats pels respectius serveis sanitaris.

La reclamació de tres milions d'euros és, a més, la màxima que estableix la Llei de Consumidors i Usuaris pels danys que es puguin considerar irreparables, segons ha explicat el propi lletrat en una roda de premsa. En el cas del 2021 de la Rioja, l'abril passat, la Justícia va condemnar a la companyia asseguradora del Servicio Riojano de Salud a abonar una indemnització de 850.000 euros a la jove que havia estat intercanviada, dels quals només ha rebut 215.000 euros, per la qual cosa es manté oberta una doble reclamació, una per la diferència entre totes dues quantitats i una altra per la totalitat fins a tres milions que va demanar inicialment, ha explicat l'advocat.

Naixements amb una diferència de cinc minuts a Barcelona

El cas de Barcelona correspon a un home registrat com nascut a un quart de dotze del matí d'un dia de 1972 a l'Hospital Vall d'Hebron. A finals de 2022, va començar un procés de proves d'ADN i va obtenir resultats de parentesc incompatibles amb els seus pares. Al llibre de parts del centre mèdic d'aquell dia hi ha dos amb molt poca diferència: una a les 11.10 i un altre a les 11.15 hores. D'aquesta manera, segons ha assenyalat Sáez Morga, de la informació facilitada pels descoberts parents biològics, es desprèn que un germà formal dels mateixos va néixer aquell mateix dia de 1972 en el mateix hospital, la qual cosa es va reflectir en la inscripció del Registre Civil a les 11.10 hores i la referència del mateix equip mèdic que el de l'interessat.

Els pares biològics en aquest cas han mort i el "més probable" es que els dos nadons fossin intercanviats per error d'identificació en néixer. "Ignorant-se si aquest va arribar a conèixer o no l'intercanvi", ha afegit l'advocat. Per això, la reclamació de l'home que va ser intercanviat de petit a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona és de tres milions d'euros.

Discordances amb el grup sanguini a Guadalajara

L'altre cas que ha sortit a la llum ara, a l'Hospital General de Guadalajara va iniciar-se per discordances amb el grup sanguini amb els seus familiars. L'home va sotmetre's el 2021 a proves d'ADN voluntàries amb la seva mare i germana de registre, dels quals va resultar que no hi havia parentesc biològic. En recaptar la seva història clínica, els serveis sanitaris de Guadalajara li van respondre que no apareixia i que, en ocasió del trasllat dels serveis al nou hospital, inaugurat el 25 de gener de 1982, primer General i després Universitari, s'havia perdut la documentació.

El Servei de Salut de Castella-la Manxa va indicar que no s'havia trobat documentació clínica relacionada amb el naixement d'aquest home ni en la de la seva mare; i va assenyalar que era un problema detectat amb "una certa freqüència" perquè en el trasllat d'històries clíniques de la Residència Vella a l'Hospital Universitari "es va perdre la documentació". Una posterior recerca realitzada a instàncies de la inspectora mèdic instructora, que es va conèixer el passat 16 de març, va assenyalar que no consta documentació clínica relativa al naixement ni al part. En aquest cas, la reclamació, segons ha apuntat l'advocat, és de 2,9 milions d'euros.