Segur que alguna vegada quan anaves per la carretera has vist un radar en el carril contrari i t’has preguntat si podria multar-te. Doncs la resposta és que no, encara que tenen la capacitat per poder fer-ho. Els radars de velocitat de la DGT poden detectar la velocitat tant del vehicle que passa per davant i s’allunya com la del que s’aproxima pel carril contrari. El seu mode d’actuar depèn de com estigui orientat el cinemòmetre i la càmera que capta la imatge del vehicle, la presència d’obstacles o la tipologia del control.

Els radars fixos o de tram no poden multar els que circulen en direcció contrària, els mòbils sí

Els radars fixos i per trams només poden multar els vehicles que superin la màxima velocitat permesa en el carril on estiguin instal·lats. Tot i això, encara que no són molts comuns, hi ha alguns radars fixos ubicats a la mitjana d’algunes carreteres que poden multar en els dos sentits de la circulació. Els radars mòbils, en canvi, sempre multen als que circulen en l’altre sentit. Cal tenir en compte, però, que quan estan situats a carreteres d’alta capacitat poden tenir dificultats per fer una fotografia vàlida. Per exemple, que un cotxe que circuli per l’altre carril s’interposi entre el radar i el vehicle infractor.

A Espanya, a diferència d’altres països de la Unió Europea, la manera de funcionar dels radars és fent una fotografia al cotxe que excedeix la velocitat una vegada hagi passat per davant. En els casos dels radars fixos o de trams, és obligatori que estiguin senyalitzats en el sentit de la marxa que correspongui, aproximadament un quilòmetre abans d’arribar-hi. Aquests senyals poden ser trobar-se al voral o amb panells lluminosos verticals. La ubicació exacta del radar és una informació de caràcter públic i la DGT l’ha de compartir perquè els ciutadans en tinguin coneixement.

Segons les bases de la DGT, un radar fix o de tram no pot multar el vehicle que excedeixi la velocitat en el carril contrari, però en el cas dels radars mòbils és ben diferent. Si es donen les circumstàncies idònies de col·locació i orientació de la càmera, un radar camuflat pot multar perfectament als vehicles que circulen en el sentit contrari. En el cas de motocicletes i ciclomotors és diferent, ja que només porten la placa de la matrícula a la part posterior i només poden ser detectades pels radars que estiguin en el seu carril.