L'Agència Tributària alerta de dos moviments de diners en efectiu que et podrien sortir molt cars. Es tracta de dues operacions diferents: una relacionada amb els bitllets de 500 euros i un altre d'ingressos superiors a 3.000 euros. Gràcies a l'Agència Tributària, Hisenda està pendent dels moviments monetaris que fan els ciutadans i detecten de seguida quan algú fa un moviment poc habitual o sospitós.

Els diners en efectiu tenen els dies comptats i, de fet, des que va esclatar la pandèmia del coronavirus, les operacions en metàl·lic van reduir-se dràsticament i el pagament amb targetes de crèdit, de dèbit, transferències i Bizum van augmentar molt, una tendència que es continua mantenint en l'actualitat.

Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el frau fiscal

A finals del 2020, des del Govern espanyol es va aprovar el Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el frau fiscal, ja que són moltes les persones que no declaren tot el que s'ha de declarar a Hisenda. Per aquest mateix motiu, han aprovat aquest projecte per fer front a l'economia submergida. 

Hisenda i l'Agència Tributària estan pendents dels moviments en efectiu sospitosos

Si abans el pagament màxim en efectiu era de 2.500 euros, gràcies a l'aprovació d'aquesta nova norma, es redueix 1.500 euros. Així doncs, si vols fer una operació de més de 1.000 euros, haurà de ser a través d'una targeta de crèdit o de dèbit o a través de transferència bancària. Els bancs han d'informar a l'Agència Tributària si veuen algun moviment sospitós de frau per part dels seus clients. 

Dinero / Archivo

L'Agència Tributària alerta de dos moviments en efectiu que et podrien sortir molt cars i dona trucs per evitar multes i ensurts / Pixabay

L'ingrés i retirada dels bitllets de 500 euros

A principis del 2019, es van deixar d'emetre els bitllets de 500 euros, tot i que encara es poden seguir utilitzant. No obstant això, cada persona que faci un ingrés amb un bitllet de 500 euros, Hisenda rep una notificació, motiu pel qual es recomana demanar un justificant en tot moment.

Com evitar les multes i problemes amb Hisenda en relació als diners en efectiu

En el cas de les retirades o ingressos de més de 3.000 euros, l'Agència Tributària podria investigar detalladament d'on surten o on van aquests diners i, en cas que sigui per finalitats fraudulentes i d'economia submergida, la sanció pot ser molt elevada. 

El millor truc per evitar multes o problemes amb Hisenda és molt senzill: declarar tot allò que sigui necessari i, en cas de fer moviments amb grans quantitats de diners, demanar un justificant al banc.