La Guàrdia Urbana de Reus ha detingut aquesta matinada un jove de 15 anys acusat d'haver fabricat i haver posat en circulació bitllets falsos de 50 euros. L'avís s'ha rebut al voltant de les sis de la matinada quan el propietari d'un bar de l'avinguda del Doctor Vilaseca de la capital del Baix Camp ha trucat a la policia de la ciutat avisant que un grup de cinc joves li havien intentat fer un pagament amb un bitllet fals.

Volien comprar quatre magdalenes amb un bitllet de 50 euros

Una patrulla d'agents de la Unitat de Policia Administrativa s'han entrevistat amb el responsable del bar, el qual ha facilitat la descripció del jove que tenia el bitllet, presumptament fals, a la mà i també dels altres quatre. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els joves han volgut comprar quatre magdalenes i pagar-les amb un bitllet de 50 euros.

El responsable del bar, amb qui ha pogut parlar aquest mitjà, ha explicat que per l'hora que era i pel que havien demanat, ja ha sospitat, però quan ha tingut el bitllet a les mans i ha anat a la caixa, ha confirmat que era fals. Els hi ha tornat i els ha fet fora. Després de facilitar les dades dels sospitosos per ràdio, una patrulla ha localitzat quatre dels nois al passeig de Prim.

Portava el bitllet fals a la butxaca

Després d'escorcollar-los, s'ha localitzat un bitllet de 50 euros que semblava fals a la butxaca d'un dels nois. Ell mateix, de 15 anys, ha explicat, segons la Guàrdia Urbana, que els fabricava ell en col·laboració amb un altre noi, de 16 anys, que no era al lloc.

Un cop identificat, i després d'haver acceptat que era el fabricant els bitllets falsos, s'ha procedit a arrestar el menor com a presumpte autor d'un delicte de fabricació i distribució de moneda falsa i d'un delicte lleu d'estafa. Després de declarar a la caserna de la Guàrdia Urbana, el menor ha quedat en llibertat, segons la policia, per ordre de la Fiscalia de Menors, si bé fonts judicials ho desmenteixen i asseguren que ha estat una decisió del mateix cos policial.

Un segon jove, també denunciat

Després d'analitzar la versió del jove arrestat, i analitzant les imatges d'una gasolinera de la zona, on els joves estafadors també han volgut colar un bitllet fals, s'ha denunciat un altre dels joves del grup, que també havia intentat fer un pagament amb un bitllet fals.

El jove, però, ja estava a casa seva, i els agents s'hi han hagut de traslladar per comunicar-li que havia quedat denunciat per, presumptament, fabricar i posar en circulació moneda falsa.

La policia no sap -ni ha volgut saber- d'on sortien els bitllets

Els investigadors de la Guàrdia Urbana de Reus no han pogut aclarir si la versió que els bitllets eren de fabricació pròpia és real.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, l'arrestat ha quedat en llibertat i no s'ha demanat al jutjat de guàrdia entrar a casa seva i escorcollar-la, per si es trobava la maquinària que feia servir per imprimir-los o, fins i tot, si tenia més bitllets falsificats per posar en circulació.

Guardia Urbana Reus / Twitter Guardia Urbana Reus

Imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana de Reus / Cedida

De fonts policials i també segons la versió del responsable del bar, el bitllet, si bé sí que es podia detectar que era fals, si es comparava amb un bitllet real, estava molt ben fet, incorporava les marques de seguretat i també la transparència que porta aquest bitllet de 50 euros. Això fa pensar que potser els joves, menors d'edat, no fabriquen els bitllets, sinó que els compren a bandes criminals que es dediquen, a nivell més professional, a la fabricació de monedes falses.

El cas es posarà en coneixement dels Mossos per si volen seguir estirant el fil, des de la Unitat Central de Falsificació de Moneda, una unitat central de la policia catalana que lluita contra aquest tipus d'estafa que s'utilitza paper moneda. Ningú amaga, però, que si els joves tenien a casa algun tipus de material de producció o res que els pogués relacionar amb la fabricació, a hores d'ara, ja deu haver desaparegut.

Alerta, bitllets falsos

De tot plegat, el que està clar és que si els dos joves identificats es dediquen a fabricar i posar en circulació bitllets falsos, després de ser deixats en llibertat i no haver trobat com es feien, poden tornar a colar bitllets de 50 euros il·legals en botigues de Reus. Cal anar amb compte i revisar totes les mesures de seguretat a la més mínima sospita.