Aquest dissabte una mare i la seva filla de 17 mesos havien d’iniciar un viatge des de Barcelona, des de l’Aeroport del Prat, fins al Marroc, per després acabar a Sierra Leona, d’on és originària la mare, per, tal com sospitava la policia, practicar una ablació de clítoris a la petita. Els Mossos d’Esquadra van evitar-ho després de penjar a les bases de dades policial una alerta. Quan la mare i la petita van intentar embarcar en un vol des de l’aeroport del Prat, la Policia Nacional, en el control de passaports, va veure l’alerta dels Mossos i va evitar que poguessin volar. Ara, tal com han explicat els Mossos d’Esquadra, s’ha obert una investigació i els serveis socials de Sant Joan Despí, on viu la família, faran seguiment del cas. 

Abans d’aquest control dissabte passat a l’aeroport del Prat, la mare de la nena es va presentar al CAP de Sant Joan Despí per demanar poder fer a la menor l’ablació de clítoris, una pràctica que a ella també li havien fet quan era petita. El personal sanitari va alertar a la dona que a Europa aquest tipus d’intervencions són il·legals i la dona va marxar del centre, sense tornar-hi més. Es va activar el protocol i es va informar la policia, que van obrir una alerta per evitar que la dona, que estava identificada, pogués sortir del país per anar a un país africà a fer l’ablació a la menor. I així va ser, la dona va intentar sortir de l’Estat en direcció al Marroc, però en el control de passaports li ho van prohibir.

Sense passaport fins als 18 anys

Els Mossos, amb l’activació del protocol per evitar-ho, van citar a la dona en diverses ocasions, i també van informar el jutjat de guàrdia. A principis de setmana, segons han explicat fonts de la policia catalana, van intentar contactar amb la dona, sense sort. No es va presentar ni a la visita al metge que havien concertat ni tampoc volia mantenir contacte amb la policia, assegurant que havien de sortir de viatge. La coordinació amb la Policia Nacional, qui s’encarrega del control de les fronteres, va ser clau per evitar que la nena pogués sortir de l’Estat. Hauria tornat ja mutilada. 

Un cop identificades a l’aeroport del Prat, el jutge de guàrdia, a instància dels Mossos, va retirar el passaport a la menor d’edat, que no podrà sortir de l’espai Schengen fins que sigui major d’edat. Els serveis socials seguiran el cas tenint en compte que, gràcies al fet que s’ha pogut evitar, la mare no ha comès cap delicte. La prevenció i la informació que es pugui facilitar ara a la família pot ser clau per evitar que ho tornin a intentar o que, fins i tot, provin de fer-ho en territori espanyol.

Molts casos i xifra negra

Segons TV3, la policia catalana ha actuat en 400 casos des de 2008, la majoria, gairebé la meitat, a les comarques de Girona, on s’ha reforçat també la feina de prevenció i informació en comunitats provinents de la Banya d'Àfrica i a l'Àfrica subsahariana. L’any 2021 els Mossos van treballar en sis casos de mutilació genital femenina amb nenes menors de 7 anys. Se’n van poder evitar quatre però se’n van detectar dues de fetes al país d’origen dels seus pares. La xifra negra, expliquen fonts de la policia a ElCaso.cat, pot ser molt més elevada.