Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimecres a la tarda la rave que des de dissabte s'estava celebrant a la zona de l’embassament de Santa Anna, al terme municipal d'Ivars de Noguera. L'operatiu policial ha estat integrat per diverses unitats de la Brimo que s'han desplaçat des de Barcelona i també de l'Arro, des de Lleida. A més, també s'ha desplegat un helicòpter, policia administrativa i drons. Els agents han pogut identificar tots els participants que encara hi havia a la festa il·legal, prop d'una vuitantena de persones

Un dels principals objectius era trobar els organitzadors de la rave abans que poguessin fugir. S'ha aconseguit identificar set persones com a responsables de la celebració de la festa il·legal i se'ls ha denunciat administrativament. El desallotjament, que ha durat al voltant d'unes dues hores, s'ha pogut fer sense incidents i s'ha requisat tot el material per tal que els organitzadors i participants no puguin seguir amb la rave en un altre lloc proper aquesta mateixa nit.

No és habitual actuar d'aquesta manera i el protocol que ha dissenyat la direcció del cos per abordar aquest tipus de festes rave no ho estableix així, però la direcció i la Comissaria Superior de Coordinació Territorial han acordat intervenir-hi en considerar que els participants han mostrat una actitud intolerable contra la policia en qualsevol intent de comunicació amb ells i en tot moment han sigut molt agressius amb els Mossos que intentaven impedir-ne la celebració. Un camió va arribar a envestir la patrulla policial que els impedia el pas i va deixar cinc agents ferits.

Els Mossos decideixen posar fi a la rave d'Ivars de Noguera

Davant la situació, els comandaments dels Mossos d'Esquadra han decidit intervenir i posar fi a la festa il·legal, tot i que no acostuma a ser el procediment habitual en aquests tipus de rave per evitar possibles enfrontaments i problemes de seguretat. Normalment diverses patrulles vigilen els accessos per evitar que hi entri més gent i fan controls d'alcoholèmia i drogues a tots els vehicles que en surten. En el cas d'Ivars de Noguera, però, les circumstàncies han acabat sent diferents i s'ha decidit intervenir-hi abans d'hora.

Per una banda, des del primer moment els organitzadors s'han mostrat amb una actitud hostil i agressiva, com demostra el fet que el camió envestís els vehicles policials i ferissin cinc agents dels Mossos. D'altra banda, en veure el tancament organitzat pels efectius de la policia catalana, alguns dels participants han optat per travessar finques agrícoles per accedir a l'espai i han provocat nombrosos desperfectes i destrosses, generant moltes molèsties als veïns de la zona. 

A més a més, també s'hi ha de sumar la inusual durada de la rave. Aquest tipus de festes il·legals acostumen a començar divendres o dissabte i s'allarguen durant tot el cap de setmana fins al següent dia laborable. En el cas d'Ivars de Noguera, en canvi, aquest dimecres al matí encara hi havia un centenar de persones i no hi havia previsió d'acabar aviat. Els organitzadors i els participants han anat amb furgonetes i caravanes, fet que feia témer als Mossos que la seva intenció pogués ser quedar-s'hi a viure temporalment i allargar la festa com a mínim dues setmanes.

Dos detinguts i més d'una vintena de denúncies

Durant la festa il·legal, que en el seu punt més àlgid va arribar a tenir més de 150 vehicles i 400 participants, s'han produït més d'una vintena de denúncies, tal com ha explicat en una atenció amb els mitjans de comunicació l'intendent Jordi Dalmau, sotscap de la Regió Policial de Ponent. Concretament, s’han denunciat 20 conductors per positius en drogues, un per alcoholèmia, un per ITV caducada i una denúncia per manca d’assegurança. També s'han posat una desena de denúncies per portar objectes prohibits i perillosos.

 

A més, s'ha denunciat els set responsables de l'organització de la rave, que rebran una sanció administrativa. D'altra banda, s'ha detingut les dues persones que anaven al camió que el passat dissabte va envestir els vehicles policials que intentaven impedir la celebració de la festa il·legal i va deixar cinc agents ferits. El conductor, un home italià de 29 anys, va ser detingut i ha quedat en llibertat provisional després de passar a disposició judicial. La persona que anava de copilot també va ser detinguda en el moment dels fets, però va aconseguir fugir amb l'ajuda d'un altre grup de participants. Finalment, ha pogut ser detingut novament durant el desallotjament de la rave.

desallotjament rave ivars
Els Mossos han entrat a la rave d'Ivars de Noguera per desallotjar-la. / Foto: GRS

Els sindicats policials demanaven una intervenció contundent per part dels Mossos

Els sindicats SAP-FEPOL i USPAC, així com el SICME, el sindicat de comandaments superiors de Mossos d’Esquadra, havien demanat en les últimes hores que s'actués amb fermesa a la rave d'Ivars de Noguera, en considerar que havia estat intolerable l'atac en què cinc agents havien resultat ferits de diversa consideració. D'altra banda, els sindicats també reclamaven una intervenció contundent que servís d'exemple per a tots aquells organitzadors d'aquests tipus de festes i evitar que Catalunya es converteixi en la “capital europea de les raves”. També reclamen que tant organitzadors com participants no puguin actuar amb aquesta impunitat

rave ivars desallotjament
Més de 400 persones han arribat a participar a la rave d'Ivars de Noguera. / Foto: GRS