Els Mossos d’Esquadra mantenen actiu el dispositiu policial per evitar que entrin més vehicles a la zona de l’embassament de Santa Anna, a Ivars de Noguera, on des de dissabte a la tarda està en marxa una ‘rave’ que acumula més de 150 vehicles i, segons xifres oficials, unes 400 persones. Aquest dimarts la festa segueix en marxa i la policia confirma que s’ha pogut perimetrar la zona de l'horta de Boix per impedir l’accés a més vehicles i que alguns ja han abandonat la festa.

Tot i això, veïns de la zona han alertat que algunes de les persones que volien accedir a la festa, en veure el tancament organitzat amb efectius dels Mossos d’Esquadra de Seguretat Ciutadana i d’Ordre Públic, han optat per travessar finques agrícoles per arribar a l'espai, fet que ha causat diversos desperfectes. Com és habitual, els Mossos d’Esquadra descarten, si no hi ha incidents, desallotjar la festa i opten per quedar a reacció evitant que més vehicles puguin accedir a la ‘rave’ d’Ivars de Noguera.

Una festa que havia d’acollir 3.000 persones

La policia catalana ha aconseguit informació de la festa que està en marxa, si bé encara no s’ha pogut mantenir comunicació amb els organitzadors. La previsió era congregar unes 3.000 persones si bé l’actuació de la policia va evitar que s’instal·lessin al Pla de les Bruixes, a Àger. En aquell moment els vehicles, la majoria camions i furgonetes càmper, van canviar de ruta i van anar en direcció a Ivars de Noguera, a uns 40 quilòmetres. En arribar al lloc els Mossos van intentar aturar el comboi i un camió, conduït per un home de 29 anys italià, va envestir vehicles policials. Durant la detenció cinc agents van resultar ferits, en ser també agredits per altres dels assistents a la festa. Un d’ells, el conductor, va poder ser arrestat. 

Rave Ivars de Noguera
Imatge de l'interior de la rave, a Ivars de Noguera / ACN

L'alcalde d’Ivars, Josep Magrí, ha explicat a l’ACN que en un moment de la nit el nombre de vehicles que intentaven arribar a la zona de l'horta de Boix era tan gran, que al poble es va formar una cua d'un quilòmetre i mig, i els conductors van començar a tocar el clàxon i a fer sonar la música forta per "molestar els veïns". La majoria dels assistents a la festa són Itàlia i França, però també de Polònia o Bulgària, a més de persones de Catalunya i d’altres punts de la resta de l’Estat. És habitual que aquest tipus de festes, que s’organitzen de manera clandestina, comptin amb la presència de persones vingudes d’arreu, que estan en ruta, i que faran aturades en aquest tipus de ‘rave’. 

Evitar ser la capital europea de les ‘rave’

Els Mossos d’Esquadra treballen per evitar que Catalunya es converteixi en una plaça principal de la celebració d’aquest tipus de festes, que es fan per arreu d’Europa i també, recentment, pel nord d’Àfrica. La policia catalana ha donat instruccions per investigar l’organització d’aquest tipus de festes per evitar que puguin arribar a iniciar-se i que els organitzadors busquin altres llocs d’Europa on fer-les si la pressió policial els hi complica la tasca. 

El cap del cos, el comissari Eduard Sallent, el passat mes d’abril, després de diverses festes -una a Sarral es va allargar durant dies entre gallines, pizzes i música-, va demanar més esforç de detecció de les festes per evitar convertir el nostre país amb la “capital europea de les ‘rave’”. Sallent també va destacar que la preocupació per aquestes festes també rau en l’afectació que poden tenir al medi rural, que aquest estiu encara està més castigat per culpa de la sequera que arrossega Catalunya.