Els Mossos han desarticulat a Viladecans (Barcelona) una organització criminal integrada per un únic clan familiar que es dedicava al tràfic de drogues, activitat il·lícita amb què s'estima que guanyava uns dos milions d'euros a l'any.

La policia catalana ha informat aquest dissabte en un comunicat que la investigació d'aquest cas va començar el 2021 en intervenir llavors en un punt de venda de cocaïna. El clan, segons els Mossos, tenia muntada una estructura que operava a quatre immobles, des dels quals es dedicava al tràfic d'estupefaents.

En l'operació, desenvolupada en dues fases, s'han aturat deu persones, acusades dels presumptes delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes i frau en el fluid elèctric. La policia explica que en la primera fase de l'operació, desenvolupada a Gavà (Barcelona) el març de l'any passat, es va detectar l'existència d'un pis en el qual es venia cocaïna, habitatge en el qual s'havia habilitat un laboratori per a la producció, elaboració i manipulació d'aquest estupefaent.

Què van trobar els Mossos?

En el registre d'aquest immoble es va intervenir 206 grams de cocaïna distribuïts ja per a la seva venda en 80 dosis, la qual cosa al mercat negre hauria reportat uns 12.000 euros. També es van trobar set quilos de substàncies per tallar la droga, bàscules de precisió i 3.200 euros en efectiu.

En aquesta intervenció, la policia va detenir les dues persones que regentaven la venda al pis, que posteriorment van ingressar a la presó. Arran d'aquesta operació es va saber que els dos detinguts formaven part d'un clan familiar establert a Viladecans, les activitats il·lícites del qual li generava mig milió d'euros en un quadrimestre.

Durant la investigació es va saber que el clan tenia una estructura jeràrquica, de la qual els màxims responsables eren un home i la seva dona, mentre que un altre dels membres exercia de "mà dreta" d'ambdós i regentava el punt de venda desmantellat a Gavà el 2021.

El pis era utilitzat per vendre la droga fins a mitjanit

Un quart membre, explica la policia, s'encarregava de custodiar un pis en el qual s'emmagatzemava la droga. La infraestructura del clan integrava un pis que funcionava com a local principal de l'activitat i que romania obert per a la venda fins a mitjanit. Aquest pis, en el moment de l'operació policial, estava en obres per reforçar el sistema de vigilància i autoprotecció davant de possibles robatoris o atacs de clans rivals.

A partir de la mitjanit, el clan traslladava la venda de droga a un altre pis regentat per altres membres del clan. Un quart pis es destinava al cultiu de marihuana. El passat 22 de març, els agents van registrar els pisos, ubicats tots a Viladecans, i en ells van trobar rellotges d'alta gamma, documentació i uns 5.000 euros en metàl·lic a la casa del líder del clan.

També van trobar dues armes de foc curtes, una escopeta i 600 cartutxos, així com bàscules de precisió, 600 grams de substàncies per al tall, 62 dosis amb 70 grams de cocaïna, i una plantació interior amb 407 plantes de marihuana. Els vuit detinguts d'aquesta segona fase de l'operació van passar a disposició judicial el passat 25 de març, quan es va decretar la seva llibertat amb càrrecs.