Una dona ha denunciat el Parc Natural de Collserola després de ser mossegada per un porc senglar quan feia un pícnic amb la seva parella. Pel que sembla, la zona no estava senyalitzada per alertar sobre l'existència d'aquests animals.

La mossega un porc senglar al mirador de Montbau de Barcelona

En declaracions al mitjà 324, Maria Teresa Bagà explica que va ser queixalada per un senglar al mirador de Montbau del Parc Natural de Collserola, a Barcelona.

"Vam venir a fer un pícnic amb la parella, i mentre caminava vaig notar que alguna cosa em mossegava", explica. "Era un porc senglar, que es va abraonar sobre el menjar. La gent que m'acompanyava va poder espantar-lo perquè pogués recuperar la meva bossa", ha declarat.

Físicament, per sort, no va patir lesions greus, però assegura que li han quedat seqüeles psicològiques: "Em va causar un xoc. M'encanten els animals i el bosc, i ara em fa por apropar-m'hi", diu a 324.

Denuncia el parc natural de Collserola

La gran afluència de senglars a les zones boscoses que toquen a la ciutat de Barcelona fa temps que augmenta i un dels factors claus és la responsabilitat dels mateixos ciutadans, que donen menjar a aquests animals quan els veuen a prop. Aquesta conducta és sancionable segons les ordenances de la majoria de municipis.

senglar pxhere

Porc senglar / PxHere

A més, no és més que contraproduent, ja que facilitem que s'acostumin al tracte humà i surtin cada cop més lluny del seu hàbitat, envaint zones urbanes que posen en risc la seva integritat i la de les persones. Encara que es faci amb bona intenció, només facilitem que canviïn els seus hàbits alimentaris i que, en no tenir por dels humans, ataquin.

La clau: no donar menjar als senglars

Si estan acostumats que les persones els hi donin menjar, quan algú es nega o no ho fa, poden intentar aconseguir-ho per la seva pròpia mà, propiciant atacs més agressius com el que va patir la Maria Teresa. De fet, el seu cas no és el primer ni sembla que serà l'últim.

En Darío López, un altre usuari del parc de Collserola, declara també al mateix mitjà: "Estàvem tranquils, i van venir molts senglars. Quan vam anar a refugiar-nos al cotxe, un animal em va mossegar la bossa de gel que portava". També els veïns de les zones més properes al parc es preocupen per aquestes incidències.

Jabalí / Pixabay

Porc senglar / Pixabay

Així ho manifesta Salvador Paguera: "Visc prop del baixador de Vallvidrera, i he vist situacions de perill amb molts esplais. Els porcs senglars busquen el menjar a les motxilles dels petits, i es poden posar agressius si els joves intenten evitar-ho".

Denúncia per manca de senyals

Les institucions també hi tenen constància, tal com ha explicat el cap de l'àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals, Jaume Bosch: "El canvi de comportament ve afavorit perquè hi ha gent que els dona aliment. Però són animals salvatges, i en situació de risc poden tornar-se agressius: hi ha gent que s'apropa massa als animals, i les truges poden actuar per protegir les seves cries... La nostra actitud ha de ser la d'allunyar-se per evitar interactuar amb el senglar".

Pista Forestal Collserola

Pista forestal de Collserola / ACN

Arran la mossegada, Maria Teresa Bagà ha denunciat el Parc Natural de Collserola perquè al mirador de Montbau no hi ha senyalitzacions que alertin de la presència de senglars i adverteixin que no se'ls pot donar menjar. També denuncia que se n'hauria de controlar la població, una petició compartida per altres usuaris, però els responsables del parc afirmen que no tenen competències per impedir l'augment de senglars.