Els Agents Rurals han resolt el misteriós cas dels senglars morts a Torrelles de Foix. Des de l'any 2020 que a la zona de l'Alt Penedès, concretament en una zona privada de caça, hi apareixien cadàvers de senglars, morts, segons semblava, per cops. El Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del cos dels Agents Rurals va començar una investigació que ha pogut finalitzar ara, identificant i denunciant un jove, veí de Mediona, que es dedicava a la nit a sortir a perseguir i matar porcs senglars amb el seu 4x4.

Ha atropellat i matat més de vint senglars

Segons les investigacions d'aquest grup especial d'investigació dels Agents Rurals, durant l'any 2020 es van localitzar més d'una dotzena de cadàvers de senglars en diverses zones, sempre al terme municipal de Torrelles de Foix.

Els primers mesos d'aquest 2021 se'n van localitzar nou senglars morts més. Sempre el mateix modus operandi. Presentaven cops, cap rastre d'arma de caçador. En algunes ocasions, fins i tot, els animals presentaven ferides també d'armes blanques, com si els haguessin rematat mitjançant objectes punxants. Els animals quedaven abandonats, la majoria, en camps segats.

Enxampat perseguint senglars camp a través

Les investigacions dels Agents Rurals van donar els seus fruits. El dia 28 de juliol es va poder localitzar un jove conduint a gran velocitat per camps segats al terme municipal de Torrelles de Foix. Agents Rurals, juntament amb la policia, tenia un operatiu en marxa per poder-lo caçar. Quan el conductor va descobrir la presència policia, va iniciar una fugida, però va poder ser identificat pels Mossos.

Senglar

Imatge d'un senglar mort pel jove de Mediona, a Torrelles de Foix / AR

Es tracta d'un jove de Mediona, que no es dedica a la pagesia -un dels sectors més perjudicats per la presència de senglars als camps- ni tampoc un caçador.

El jove sortia de nit amb l'objectiu d'atropellar i matar senglars. Els Agents Rurals no han aclarit quin era el mòbil d'aquests atacs que han portat de corcoll durant mesos els caçadors de la zona i també als investigadors. No sempre actuava sol. Es té la sospita que alguna nit havia sortit a caçar d'aquesta il·legal manera amb més gent al cotxe, tot i que no s'ha pogut confirmar.

No està acusat de maltractament animal

El jove ha estat denunciat pels Agents Rurals per incomplir la llei de caça, ja que es tracta d'un mètode furtiu i no autoritzat que provoca la mort cruenta i amb patiment dels animals. Tot i això, tenint en compte que els senglars són animals cinegètics, la seva caça està autoritzada, sempre que es faci segons marca la normativa.

No fer-ho, és a dir, matar-los atropellant-los amb el cotxe, és infracció administrativa per caça furtiva, però no un delicte de maltractament animal. Atropellar i matar, com feia aquest jove denunciat, a gats o gossos sí que podria ser considerat un delicte penal de maltractament animal.

A més, també se l'ha denunciat per incomplir la llei d'accés motoritzat al medi natural, ja que conduïa camp a través i a gran velocitat per espais naturals, i per incomplir el reglament general de circulació, ja que el vehicle que utilitzava per a dur a terme aquesta pràctica no disposava de l'assegurança obligatòria.